ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колко голям ще пораснеш?

Когато балетните педагози си избират нови възпитаници, обикновено искат да се срещнат с майките на момиченцата

височина

По ръста им се опитват да предвидят приблизително колко ще порасне детето (за балерините това е важно). Добре е учителите да се запознаят и с татковците, съветват педиатрите. Защото техният ръст също е от значение.

Формулата за изчисление на приблизителния ръст, който ще достигне детето, е следната – към средно аритметичното от височината на двамата родители добавете 6 см за момче и извадете 6 см за момиче. Например ако майката е висока 166 см, а таткото -180 см, то синът ще достигне 179 см. Тази прогноза обаче си има недостатък. Тя предполага еднакво силно влияние на наследствените фактори, а това съвсем не е задължително.

Според друга теория човек удвоява ръста си спрямо височината си на двегодишна възраст, така както новороденото увеличава двойно ръста си до навършване на2 години. Тук обаче правим уточнението, че това важи за момчетата, а за момичетата се взима ръста от 20-месечна възраст. Специалистите се застраховат от големи разминавания и несъответствия, като обръщат внимание и на странични фактори, които повлияват растежа през годините (хранене, тютюнопушене и други.)

Има и един по-точен метод за прогнозиране. Т.нар. „възраст на костите“, която може да се различава от фактическата, се определя с помощта на рентгенова снимка. След това по специална таблица се пресмята какъв процент от окончателния ръст на човека е достигнат. Този по-специален метод се прилага само при съмнения за извънредно висок или нисък ръст, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *