Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Здрави и слаби с целина

Някога считана за превъзходна лека закуска за спазващите диета, целината вече е със статут на изключи­телно полезна храна.

Учените са установили наличието на редица здравословни съединения в целината, включително такива, които понижават кръвнoто на­лягане и намаляват риска от някои видове рак.

Полезни вещества

Апигенин – Проведените проучвания сочат, че този флавоноид мо­же да спре развитието на туморите. В момента е обект на изследва­ния заради евентуалните му противовъзпалителни свойства.

Неразтворими влакнини – Храните с високо съдържание на не­разтворими влакнини съдържат малко калории и повишават усеща­нето за ситост. Те са отличен избор за хората, които се опитват да сва­лят килограми, и са много питателни, тъй като абсорбират водата и придават обем на придвижващата се в стомашно-чревния тракт хра­на – качество, благодарение на което храносмилателната система функционира добре. (Една чаена чаша целина съдържа 1,5 г нераз­творими влакнини.)

Фталиди (З-N-бутия фталид) – Въпреки че целината е с отно­сително високо съдържание на натрий (35 мг в един стрък) – нещо, което би могло да се окаже притеснително за хипертониците – тя осигурява и едно уникално съединение, за което се смята, че пони­жава кръвното налягане. По какъв точно начин фталидите постигат това все още е обект на научни изследвания, но предварителните проучвания сочат, че тези съединения намаляват нивото на някои хормони в тялото, които стесняват кръвоносните съдове и повишават кръвното налягане.

За максимална полза

При възможност добавяйте листа от целина към ястията, които приготвяте. Те са с висока концентрация на полезни хранителни вещества, като калий и вита­мин С.

Порция здраве

Семената на целината, позната още като керевиз (чиято пи­кантност придава по-остър вкус на туршиите, киселото зеле и бульоните от морски дарове), съдържат потенциално полезни фитохимикали, като например лимонен, кумарин, фталиди и апигенин. Съвременната наука е установила, че семената на целината притежават противовъзпалителни свойства. Освен това съществуват и народни методи за лечение, при които за облекчаване на подагра или ревматоиден артрит се използ­ват семена от целина.

 

 

Капанът на „полезните” храни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *