ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Цитрусовите плодове ни лекуват с полезни вещества

Спадащи към тежката категория храни от гледна точка на хранителната им стойност, цитрусови­те плодове са богати на витамин С, калий, пектин и фитохимикали, полезни при редица състояния, вклю­чително алергии, астма, рак, катаракта, сърдечносъ­дови заболявания, инсулт и настинки.

Полезни вещества

Бета-криптоксантин – Този каротиноид, съдържащ се в портока­лите и мандарините, предотвратява рак на дебелото черво.

Лимонен – Среща се основно в кората на лимоните и мандарините и има противоракови свойства.

Нарингин – Флавоноид, съдържащ се в грейпфрута, който предпаз­ва белите дробове от токсините в околната среда.

Нобилетин – Този флавоноид, който се намира в месестата част на портокалите, има противовъзпалително действие.

Тангеретин – Редица лабораторни изследвания свързват този фла­воноид, съдържащ се в мандарините, с ограничаването на растежа на туморните клетки.

Фолат – Този витамин от групата В предотвратява развитието на вро­дени дефекти у зародиша и играе важна роля в борбата със сърдеч­носъдовите заболявания.

Хесперидин – Този флавоноид се съдържа в кората на портокалите (тънкия цветен слой). Хесперидинът притежава противовъзпалител­но действие и понижава нивата на холестерола.

За максимална полза

Не губете много време да отстранявате меката бяла част на цитрусовите плодове (между кората и месестата част на плода), тъй като голямо количество от влакнините и фитохимикалите, най-вече флавоноидите, се съдържат в ед­наква степен както в месестата част, така и в меката ципа. Освен това прясно из­цеденият цитрусов сок съдържа повече хранителни вещества от замразените или бутилираните сокове.

Порция здраве

Съществува явление, известно като „ефект на грейпфрута“, при което съединения, съдържащи се в сока от грейпфрут, по­вишават концентрацията на определени медикаменти в кръв­та, което води до различни странични ефекти. Ако приемате лекарства, е най-разумно да се консултирате с лекар дали следва да избягвате сока от грейпфрут.

 

 

Кое хранене е здравословно?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *