Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чесънът – миризлив, но лековит

Медицинското приложение на чесъна датира още от 1500 г. пр. н. е., когато древните египтяни го препоръчвали като лек за редица неразположения, включително сърдечни болести, рани, тумори, паразити и главоболие – част от ползите на чесъна, които му приписва и съвременната наука.

Полезни вещества

Алилсулфиди – Смята се, че те възпрепятстват разрастването на ту­морите. Тези серни съединения блокират вредното действие на кан­церогените и подпомагат апоптозата (клетъчната смърт) на раковите клетки.

Алицин – Той притежава антибактериални свойства (отговорен е и за острата миризма на чесъна) и се освобождава, когато нарежете или пресовате чесъна, който тогава започва да синтезира множество серни съединения.

Ахоени – Те отговарят за антитромботичния ефект на чесъна и се предполага, че имат също противогъбично действие.

Серни съединения – За тях се счита, че притежават противоракови, анти коагуланти и, противогъбични и антиоксидантни свойства. Серните съединения подпомагат действието на глутатиона – вещест­во, което може да неутрализира патогените.

За максимална полза

За да активирате в максимална степен хранителните вещества в чесъ­на, след като го нарежете или пресовате, преди да пристъпите към готвенето, го оставете да престои 10 минути. Този кратък период поз­волява да се активират алицинът и неговите мощни производни съе­динения.

Порция здраве

Питали ли сте се откъде идва силната миризма на чесъна? Ко­гато консумираме чесън, част от серните съединения навлизат в кръвообращението и след това се освобождават от белите дробове или чрез порите (в потта). Това е цената, която пла­щаме, за да се възползваме от него. И тъй като човешкото обоняние може да долови дори само една частица от някое сярно съединение сред милиарди други, нищо чудно, че дъ­хът на чесън се усеща толкова лесно. След като сте похапнали чесън, сдъвчете малко магданоз, който, вероятно заради наличието на хлорофил, намалява неприятния аромат.

 

 

Как да се храним, когато отиваме или очакваме гости?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *