Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ехинацеята е опасна за деца под 12-годишна възраст

Билката спечели слава на един от най-мощните и широко прилагани естествени имуностимулатори

ехинацея

Лечебният ефект е доказан и признат както от холистичната, така и от традиционната медицина. В миналото билката се е употребявала като лек за всичко – при тежки настинки, инфекции на дихателните пътища, кръвни отравяния, малария и дори сифилис. Днес препарати с ехинацея се приемат при настинки, грип, възпалено гърло, висока температура, а също и като универсално средство за засилване на съпротивителните сили на организма. Много лекари ги препоръчват на деца и възрастни като надеждна профилактична мярка срещу вирусни инфекции и простудни заболявания.

Наскоро обаче британски учени съобщиха, че при деца под 12-годишна възраст билката може да предизвика алергични реакции под формата на обрив, сърбеж, подуване. В някои случаи организмът би могъл да отговори и по-бурно – със затруднено дишане, астматичен пристъп и дори анафил актичен шок (във Великобритания са регистрирани седем такива случая). Според експертите по-големите деца и възрастните спокойно могат да приемат препарати с ехинацея, тъй като рискът от алергия при тях значително намалява заради по-голямото телесно тегло.

За да бъдат предпазени деца до 12 години от нежелани последствия, агенцията за контрол на лекарствата в Обединеното кралство настоява да се направят промени в предписанията на фармацевтични продукти, съдържащи ехинацея. Дотогава експертите призовават родителите да бъдат особено внимателни и да избягват приложението им. директорът на Европейската асоциация на практикуващите фитотерапия и традиционна медицина д-р Крие Етридж опонира на предупредителните сигнали. Той заяви, че алергична реакция могат да предизвикат само продуктите, произведени от цветове и листа на ехинацея заради вероятността от пренасяне на полени. Според него не съществува никакъв проблем с употребата на фармацевтичните средства с извлеци от корените на растението.

С резултатите от проведените клинични изследвания британските учени поставиха под сериозни съмнения дори свойството на билката да стимулира имунната система. Те твърдят, че приложението на продукти с ехинацея може да намали риска от грипна инфекция едва с 14 процента.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *