ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Развенчани митове за простудите

Можем ли да настинем, ако седим на течение? Опасно ли е по време на епидемии да се возим в обществения транспорт?

kihaОтговорите на тези въпроси обикновено нямат нищо общо с научното обяснение на фактите, твърдят лекари. Смята се, да кажем, че ако седиш под отворен прозорец или на течение, простудата ти е гарантирана, обясняват от medikforum.ru. Всъщност всички “зимни” инфекции са предизвикани от вируси, които със сигурност не долитат до нас през отворения прозорец. Трудно може да се каже, че причина за болестта ни е течението. Преохлаждането на тялото обаче /краката, ръцете, носа/ може да се окаже фактор, улесняващ заразата. Съпътстващ фактор, но не и основна причина.
Много хора са убедени, че заразата се предава от човек на човек. На практика вирусите ни атакуват с посредничеството на различни предмети. Дръжката на вратата е истински “шампион” сред тях. Върху дръжките се струпват множество микроби, които са попаднали там с невидими капчици секрет при кашлица или кихане. От дръжката микробите достигат до собственото ни тяло: вход са лигавиците на носа и устата, очите. Едно случайно докосване до лицето, след като сме пипнали въпросната дръжка, за да си отворим някоя врата, мигом ни праща в лагера на заразените.
Не е вярно, че опасността е там, където се чуват кихане и кашлица. В сезона на грипа и простудите заразата е навсякъде и главната профилактика зависи от нас самите: просто трябва много често да си мием ръцете.
Най-често се заразяваме в обществения транспорт – дали? Обикновено заразата се прихваща вкъщи, обичайно тя върви от деца към родители. Рискът в транспортните средства е същият като във всяко зле проветрено помещение. Ако “обвиненията” по адрес на автобусите и тролейбусите са верни, би трябвало там да се заразяваме целогодишно – но не е така!
Хората не са еднакво податливи на зараза: вярно. Стресираният човек е с понижени съпротивителни сили и разклатен имунитет, затова атаката на вирусите спрямо него винаги е по-успешна.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *