Ядките и сушените плодове могат да ни разболеят!

Ядките и сушените плодове са полезни продукти: сега пазарът ги предлага в изобилие и всеки може да направи избора си!

1361447574_suhofruktyТе дават на тялото ни енергия и витамини, микроелементи и фибри. Засищат глада ни между основните хранения; помагат ни да си направим здравословно меню и да хапнем нещо вкусно и полезно, вместо да се тъпчем с тестени закуски или сладкиши.
И все пак трябва да сме наясно, че понякога здравето ни зависи от тези малки пакетчета с вкусна и полезна храна! Сушените плодове и ядките, при неправилно съхранение, могат да станат добра среда за развитие на плесенните гъбички аспергила. Тъкмо аспергилите са причина за появата на отровна плесен по описаните хранителни продукти. В нея се съдържа продукт, отделен от аспергилите, със силно токсично действие – афлатоксин, обясняват от medikforum.ru.
Афлатоксинът има свойството да се натрупва в тъканите на черния дроб, като предизвиква там злокачествени изменения на клетките и появата на тумори-убийци. Освен това афлатоксинът разбива имунната система и отваря в организма път за различни заболявания.
Трябва ли при това положение да се откажем от сушените плодове и ядките? Разбира се – не. Трябва просто да внимаваме дали продуктите са в добро състояние. Ако по тях има следи от плесен, имат вид на оваляни в брашно или са неестествено лепкави и със странна миризма, по добре е да ги изхвърлим. Или просто да не си ги купуваме!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *