Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нелекуваната розацея може да увреди зрението

Розацеята е хронично възпалително заболяване на кръвоносните съдове в ко­жата.

Характеризира се с продължително зачервяване и поява на наподобява­щи акне подутини по бузите, челото, носа, брадичката или очите. Розацеята е най-разпространена сред жените на възраст между 30 и 60 години, които са с много светла кожа.

В ранните стадии на заболяването има спорадична поява на руменина и пови­шен прилив на кръв към лицето, поради което състоянието често се бърка с обикновено изчервяване. Ако не се предприеме подходящо лечение, миниа­тюрните кръвоносни съдове се подуват и уголемяват, а червенината може да остане за постоянно. Ако при мъжете розацеята не се лекува, може да се стигне до образуване на ринофима, която води до уголемяване, зачервяване и по­дуване на носа. Поради червенината (и ринофимата) розацеята нерядко по­грешно се смята за симптом на алкохолизъм.

Ако подозирате, че страдате от розацея, е важно да потърсите лечение възможно най-бързо, тъй като подходящата терапия може да ограничи симптомите и да попречи на влошаването на състоянието.

Рискови фактори

Въпреки че все още не е ясно каква точно е причината за това заболяване, ня­кои хора вероятно имат наследствена предразположеност към него. Учените предполагат, че розацеята възниква в резултат на прекомерно количество мик­роскопични паразити, които живеят в човешката кожа. Възможно е тези микро­организми да блокират отворите на себумните жлези и така да предизвикат възпаление.

Друга причина може би са аномалии в имунната система. По непотвърдени данни появата на розацея вероятно е свързана и със стреса. Хормоналните из­менения при менопаузата също биха могли да бъдат фактор, който да постави началото на заболяването.

Хистамините – химически вещества, които организмът отделя като естествена реакция спрямо алергените, предизвикват възпалителен процес и това също би могло да е причина за розацея. Един от най-честите фактори – увеличеният приток на кръв към лицето, може да се дължи на изчервяване, стрес, горещина, слънце, вятър, студ, пи­кантни храни и някои медикаменти. За определяне на конкретните причини за това заболяване обаче са необходими още изследвания.

Основният риск при розацеята е свързан с розацейния кератит, иридоциклит, които могат да причинят слепота. Поради това, при поражения на очите лечението се провежда едновременно от офталмолог и дерматолог.

 

 

5 задължителни правила за здрава кожа

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *