Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

15 милиона лева е фондът за асистирана репродукция

15 милиона лева са заделени тази година в България за дейности по асистирана репродукция, пише puls.bg. Как да бъдат похарчени тези пари, се решава по действащата и до момента процедура с правила за кандидатстване.

bebeПроцедурата по кандидатстването се извършва в Център „Фонд за асистирана репродукция“ при здравното министество.
В програмата за асистирана репродукция могат да бъдат включвани само здравноосигурени лица, припомнят експертите. Актуалната тема е била коментирана на работна среща с участието на Здравната каса и пациентски организации. Фондация “Искам бебе” и Сдружение “Зачатие” са дискутирали проблеми около дейностите по асистирана репродукция, както и тяхното заплащане от касата. Двете организации са сред най-активните в диалога с институциите, отговорни за решаването на острия за много български семейства проблем. Статистиката за жалост е категорична – лечение на стерилитета търсят все повече двойки.

НЗОК уверява, че има готовност да сключва договори с медицински институции и ще бъдат заплащани процедури и медикаменти. До края на февруари ще бъдат приемани заявления за договорите. На срещата е станало ясно, че има възможност вече започнали процедури в клиниките да бъдат включвани чрез допълнителни споразумения – тема, интересуваща както обхванатите пациенти, така и здравните заведения, които работят с тях. Бил е коментиран и механизмът, по който Здравната каса и Център “Фонд за асистирана репродукция” обменят информация за одобрените кандидатури и за извършени процедури.

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *