БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Съвети и план за отслабване след раждане!

Тревоги, раждане, изписване от родилния дом, приятни емоции с приятели и роднини… Накрая се поглеждате в огледалото и с мъка си мислите, че никога няма да си възвърнете предишната фигура.

Безспорен факт е, че всички бременни повишават теглото си – с повече и с по-малко. Но тези килограми не могат да се нарекат наднормени – организмът може да се “отчете” за всеки от тях: 4-5 кг са за сметка на увеличената матка, 1 кг -за готвещите се за лактацията гърди, 1,5 кг – заради увеличения обема на кръвта, 1 кг – за междуклетъчната течност. Добавете още от 2,5 до 4 кг за детето и ще получите доста точно цифрата, която лекарите ви съветват да прибавите по време на бременността.

Килограмите обаче сигурно ще са повече, ако сте следвали бабиния съвет да “ядете за двама”. За това има и други фактори. Някои от бъдещите майки не се движат достатъчно, а освен това се променя и хормоналният фон – прогестеронът и пролактинът ориентират обмена на веществата към натрупване на мазнините.

В продължение на 9 месеца сте напълнявали. Логично, за да отслабнете, също се нуждаете от поне 9 месеца, които условно могат да се разделят на 3 периода, всеки със своите характерни особености.

Първото тримесечие: задължително трябва да се спи! 

Кое е новото? 

Фразата “Новородените спят по 15 часа на ден” не винаги съответства на действителността. А дори и кротките бебета не дават възможност на родителите си за пълноценна почивка нито денем, нито нощем. Младата майко чесот осъзнава, че не успява да сваля килограми и изпада в паника.

Какво пречи на отслабването? 

По отношение на хормоните – все още преобладават пролактинът и прогестеронът. А това означава, че апетитът е повишен, а коремът и бедрата си остават най-проблемната зона. Недоспиването и непълноценният сън са още един фактор, който затруднява спадането на теглото.

Какво ще помогне за отслабването?

Кърменето също е препятствие по пътя към отслабването. Ако раждането е протекло без усложнения и лактацията се е нормализирала, наднорменото тегло ще се намалява – мазнините се изразходват за образуването на млякото. Средно организмът се разделя с 30-40 г мазнини за едно денонощие.

Съвети: 

В никакъв случай не спазвайте строги диети, но и не продължавайте да ядете за двама. Кърмещите майки често допускат няколко грешки: те се стараят да приемат повече мастни продукти (за да бъде кърмата по-засищаща) или ядат твърде големи порции (за да не изчезне кърмата).

Секрецията на пролактина не зависи от това колко ядете, а от дейността на другите женски хормони (в частност от естрогена) както и от психичното състояние. Настроението и сънят са много по-важни, отколкото обема на порцията храна.

Второ тримесечие: Всички трябва да се разхождат! 

Кое е новото? 

Детето расте – то тежи два пъти повече в сравнение с раждането си, спи спокойно и започва активно да опознава света. През този период най-уязвимото място за майката е психиката. Според статистиката, именно през второто тримесечие нараства вероятността от следродилна депресия.

Какво пречи на отслабването? 

Теглото на майката, което се е стабилизирало след раждането, започва да нараства след около 6 месеца. Причина за това най-често е именно емоционалното състояние. Продължава и хормоналната пренастройка, а детето, както и преди, изисква много сили и внимание. Диетите през този етап обикновено не дават очаквания резултат и често водят до още по-влошено емоционално състояние – стрес от невъзможността да бъдеш едновременно добра майка и привлекателна жена.

Какво ще помогне за отслабването? 

Детската количка. По дреме на разходка детето с удоволствие разглежда света, а майката върви по няколко часа дневно.

Съвети: 

Отделете за упражнения. Съществуват различни групи, предназначени за майки и бебета. Тяхната основна задача е повишаване на мускулния тонус. Мазнините в тренираните мускули изгарят по-бързо, а апетитът се понижава. Физическото натоварване е добър начин… … и за преодоляване на депресията.

Трето тримесечие: правилното хранене е от основно значение! 

Кое е новото? 

Детето вече е достатъчно самостоятелно в придвижването си и то не може да бъде оставено само нито за минута.

Какво пречи на отслабването? 

Именно сега на детето се дава “истинска храна”, постепенно и по малко – по 1-2 лъжички, а след това обемът се увеличава. Като правило порциите, които се приготвят, са по-големи от необходимото. Те остават и майката дояжда…

Какво ще помогне за отслабването? 

Време е да помислите за диета. Заменете мастните продукти с обезмаслени и не забравяйте за ястията, богати на животински белтъчини, калций и желязо. Употребявайте повече зеленчуци, мляко, извара, риба и месо без мазнини. Между отделните хранения си позволявайте само чаша кисело мляко с добавена лъжичка мюсли.

Съвет: 

Повечето кърмещи майки обичат сладкото. По този начин организмът сигнализира за недостиг на въглехидрати. Употребявайте макарони от твърди видове пшеница, пълнозърнест хляб или обезмаслено мляко. По този начин ще отслабнете средно с 1-2 кг за месец, без да лишавате тялото от необходимите му вещества.

Златни правила за отслабващата майка

Правило №1: Да не се преяжда – хранете се често, но на малки порции – 5-6 пъти дневно.

Правило №2: Да не се дояжда останалата храна – детската храна е много калорична. Безобидните каши и супи бързо ще способстват за напълняване.

Правило №3: Да не се гладува – организмът ще се стресира и ще започне да трупа запаси за “черни дни”.

Правило №4: Да се правят повече разходки – колкото повече, толкова по-добре. Идеалният вариант е 1,5-2 часа дневно.

Правило №5: Да се носи детето – купете си “кенгуру” и носете по-често детето с него. Натоварването се разпределя равномерно и гръбначният стълб не се претоварва.

 

 

Интересни спортове за всяка дама

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *