Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Митове и факти за противогрипните ваксини

Много хора не се имунизират и рискуват сериозно боледуване и дори усложнения, заради многото митове, които битуват около противогрипните ваксини и ваксините изобщо.

Кои са те и каква всъщност е истината?

1. Мит: сезонният грип е неприятен, но безвреден

Факт: освен сериозен дискомфорт и загуба на трудоспособност, грипът може да предизвика и сериозни усложнения – тежки вторични пневмонии, налагащи болнично лечение; усложняване на астма, което е особено тежко и високорисково и др. От друга страна противогрипната ваксина не може да обхване всички щамове на грипа.

2. Мит: само хората в напреднала възраст и рисковите групи трябва да бъдат ваксинирани

Факт: грипът може да разболее всекиго, дори и хората с крепко здраве, но те съвсем спокойно ще изградят естествен имунитет към болестта.

3. Мит: ваксината може да предизвика разболяване от грип

Факт: вирусът се култивира в кокоши яйца и бива умъртвен много преди прилагането му под формата на инжекция. Във ваксината няма нищо, което може да предизвика разболяване. От друга страна може да хванете грип, който не е обхванат от ваксината.

4. Мит: настинката налага отлагане на ваксинирането против грип.

Факт: според медицинските специалисти всяко неразположение на организма изключва каквото и да е ваксиниране!

5. Мит: ако ваксината не е била поставена до ноември, няма смисъл от прилагането й след това

Факт: ефективността на ваксината не зависи от месеца на прилагането й. Нещо повече, пикът на заболеваемостта обикновено настъпва в периода февруари – март, така че прилагането на ваксината дори след ноември също не е повод за притеснения.

6. Мит: преболедуването изключва възможността от повторно заразяване

Факт: преболедуването от един щам по никакъв начин не изключва заразяването с друг, дори в рамките на един сезон. Това е така, защото в повечето грипни сезони има щамове от А и В вируса „в обращение“. Това се отнася и за ваксините – ваксината против един щам не изключва заболяването от друг.

 

 

Кога се налага да отложиш ваксината?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *