ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Вашият аресенал от ценни вещества в полза на борбата с рака

Вашият аресенал от ценни вещества в полза на борбата с ракаАнтиоксидантни витамини и микроелементи

Молекулите на свободните радикали се образуват в организма вследствие на реак­ция на клетъчно ниво между кислорода и глюкозата. Освен това те могат да бъдат произведени от околната среда (цигарен дим, ра­диация и смог) и да нанесат директни поражения върху клетките.

Възможно е вредите от свободните радикали да поставят началото на развитието на рака. Хранителните съставки, които действат като антиоксиданти, неутрализират свободните радикали и по този на­чин пречат на клетките да се превърнат в канцерогенни. Някои от по- важните вещества с антиоксидантни свойства са витамин С, вита­мин Е и микроелементът селен.

Глюкозинолати

Тези естествени химически вещества, съдържащи се в зеленчуците от сем. Кръстоцветни (като броколи и зеле), са прекурсори на някои потенциално силни противоракови вещества като индоли и изотиоцианати. Смята се, че производните на глюкозинолатите повишават естествената защита на организма срещу рака.

Каротиноиди

Тези растителни багрила помагат на имунната система в борбата с опасните свободни радикали. Смята се, че каротиноидите прекъсват процеса на неконтролируемо анормално делене, което е характерно за раковите клетки. Изследванията сочат, че някои каро­тиноиди стимулират действието на NK-клетките („естествени убий­ци“) в имунната система. Естествените убийци атакуват и неутрализи­рат раковите клетки. Двата каротиноида, бета-каротин и ликопен, са обект на изследване заради свойствата им за борба с рака.

  • Бета-каротин – Изследванията сочат, че този каротиноид може да дей­ства като мощен антиоксидант и да предпазва клетките от увреждания вследствие действието на свободните ра­дикали. Съдържа се в кайсиите, морковите и в сладките картофи.
  • Ликопен – Като антиоксидант ликопенът може да разпознава и унищожава вредните молекули на свободните радикали. Смята се, че той предпазва от рак на простата. Съдържа се в динята, доматите, кайсиите и червения грейпфрут.

Серни съединения

Познати още като алиум съединения, серните съединения придават на чесъна, лука, праза, дивия чесън и лука шалот техния пикантен вкус и аромат. Серните съединения укрепват имунната система, пре­чат на разрастването на раковите клетки и предотвратяват образуването на нитрозамини – опасните канцерогени, постъпващи в организма чрез цигарения дим и осолените и пушени меса.

  • Алиум съединения – Тези съединения, познати още като серни съединения, могат да стимулират естествената защита на имунната система за борба с рака и освен това притежават потен­циала да ограничават растежа на туморите. Съдържат се в растенията от сем. Лукови.

Фенолови киселини

Тези съединения могат да унищожават свободните ради­кали, да активират противораковите ензими в организма, да блокират обра­зуването на канцерогени като нитрозамините от тютюневия дим и осолените и пушени меса. Важни фенолови киселини, които могат да помогнат в борбата с рака, са куркумин, кафеена, хлорогенова, ферулиева и елагова киселина. Фенолови киселини има в горските плодове, зеления чай, куркумата, нара и ябълките.

Фитоестрогени

Често наричани „растителни естрогени“, фитоестрогените са растителни химикали, за които се смята, че блокират естрогените. Високите ни­ва на естроген са свързани с появата на някои хормонозависими видове рак. Има два основни вида фитоестрогени – изофлавоните като генистеина в сое­вите храни и лигнаните в лененото семе, ръжта и сусама.

Флавоноиди

Те са многоброен клас фитохимикали (съществуват хиляди флавоноиди), които могат да се разделят в много категории. Всеки отделен тип действа по различен начин, като много от тях са и антиоксиданти: Флавоноидите подобряват усвояването на витамин С – важен антиоксидант. Ключови кате­гории флавоноиди, които вече са изследвани за евентуалните им свойства за борба с рака, са антоциани, цитрусови флавоноиди, кверцетин, изофлавони (в соята) и катехини (в чая).

  • Флавоноиди – Много флавоноиди действат като антиоксиданти, а ня­кои от тях притежават и други биологични противоракови свойства, които в повечето случаи са свързани с изме­нения в метаболитните ензими и растежа на клетките. Смята се, че флавоноидите възпрепятстват мутациите в ДНК на клетките. Флавоноиди има в броколите, горските плодове, лука, цитрусовите плодове и в ябълките.
  • Катехини –  Зеленият чай съдържа епигалокатехин галат (EGCG) – катехин, който може да се бори с рака по три начина: като намали образуването на канцерогени в тялото, увеличи естествената защита на организма и потисне развитието на рака. Катехини се съдържат още в нара и в натуралния шоколад.

 

 

 

 Може ли ракът на гърдата да се открие по-рано?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *