ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хапвайте повече лук за повече здраве

Всички членове на сем. Лукови – лук, див чесън, праз, зелен лук, както и лук шалот – са забележителни заради ви­сокото съдържание на фитохимикали и влакнини, кои­то предпазват от рак, сърдечносъдови заболявания и запек.

Хапвайте повече лук за повече здраве Полезни вещества

Влакнини – Сем. Лукови са източник както на неразтворими, така и на разтворими влакнини, които предпазват от запек, хемороиди, ви­сок холестерол и наднормено тегло.

Диалилсулфид – Най-високо е съдържанието му в червения лук, но също така се съдържа и в други представители на сем. Лукови. Той има противоракови свойства, тъй като повишава нивата на ензимите, противодействащи на рака, най-вече в стомаха. В райони, където хо­рата консумират големи количества лук, смъртността вследствие рак на стомаха е значително ниска и се смята, че фактор за това е прие­мът на диалилсулфид.

Кверцетин – Този антиоксидант в червения лук е с обещаващи ка­чества (според лабораторните изследвания), тъй като пречи на раз­витието на раковите клетки при рак на гърдата, кръвта и кожата и предотвратява сърдечносъдови заболявания.

Кемпферол – Това противораково вещество, съдържащо се в пра­за, възпрепятства производството на съединения, причиняващи рак.

Лутеин и зеаксантин – Съдържат се в зелените връхчета на праза и пресния лук и действат в синергия за предотвратяване на уврежда­нията в клетките, които могат да доведат до загуба на зрение или да причинят рак.

Фруктоолигозахариди (FOS) – Лукът шалот е ценен източник на тези несмилаеми въглехидрати, които подпомагат развитието на по­лезни бактерии в дебелото черво.

За максимална полза

Топлинната обработка ограничава качествата на диалилсулфида. Пресният суров лук е най-полезен за здравето, а когато е ситно наря­зан, фитохимикалите в него действат с още по-голяма сила.

Порция здраве

Изследванията сочат, че рискът от рак на белите дробове на­малява значително при хората, които консумират храни с ви­соко съдържание на кверцетин (например червен лук). Проуч­ванията показват още, че кверцетинът се усвоява много по-добре и по-ефикасно, когато организмът си го набавя от лук, отколкото от която и да било друга храна.

 

 

Качествена храна без излишно оскъпяване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *