2 витамина без които не можем

1.Витамин В 12

витамини

Витамин В12 е естествено съдържащ се в много продукти от животински произход, включително риба, месо, птиче месо, яйца и млечни продукти. Този витамин не се открива в растителните храни. За щастие на веганите, обогатените зърнени закуски и някои хранителни продукти като мая също съдържат витамин В12. Витаминът е необходим за правилното образуване на червените кръвни клетки, неврологичната функция и ДНК синтеза. Недостигът на този важен витамин е често срещан, засяга до 15% от общото население.

Препоръчителната дневна доза за мъже и жени над 14-годишна възраст е 2,4 микрограма (мкг).

Симптомите на недостиг на витамин В12 включват мегалобластна анемия, умора, слабост, запек, загуба на апетит и загуба на тегло. Неврологични проблеми като скованост и изтръпване на ръцете и краката може да се забележат също. Други симптоми включват затруднено поддържане на равновесие, депресия, объркване, деменция, слаба памет и болезненост на устата или езика. Витамин В12 също е свързан с болестта на Алцхаймер.

2. Витамин C

Повечето животни са в състояние да синтезират витамин С вътрешно, но не и при хората. Ние трябва да го получим от храната – да не би да свършим като опустошени моряци от скорбут. Цитрусовите плодове, доматите, доматен сок и картофите са основните източници на витамин С. Други добри сътрудници на полезния витамин са: червени и зелени чушки, киви, броколи, ягоди, брюкселско зеле и пъпеш. Витамин С не е естествено открит в зърнени храни, но се добавя към някои обогатени зърнени закуски.

Тялото използва витамин С за биосинтеза на колаген, L-карнитин и някои невротрансмитери и също така участва в метаболизма на протеините. В допълнение към биосинтетичните и антиоксидантни функции, витамин С играе важна роля в имунната функция и подобрява усвояването на желязо.Дневната доза за възрастни над 19 години е 90 милиграма (мг) за мъжете и 75 мг за жените.

Недостиг на витамин С причинява скорбут, чиито симптоми включват умора, неразположение, възпаление на венците, загуба или загуба на зъби, болки в ставите и бавно зарастване на рани. Въпреки че скорбутът вече не е толкова широко разпространен, той се свързва с някои избрани диети и булимията сред тийнейджърите.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *