Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лененото семе полезно за сърцето

Лененото семе е обект на изследвания заради способността му да предотвратява редица заболявания.

Ленено семе полезно за сърцетоМногото ползи на лененото семе (и лененото масло) са превърнали това древно семенце – отглеждано още от 4000 г, пр. н. е. – в център на вниманието на специали­стите по хранене.

Полезни вещества

Алфа-линоленова киселина (ALA) – Тъй като организмът ни не може да синтезира тази незаменима мастна киселина, следва да си я набавяме чрез храната. От важно значение е за регулирането на кръвното налягане и доброто състояние на клетъчните мембрани. Алфа-линоленовата киселина притежава широк кръг от ползи за здравето, в това число и способността да предотвратява сърдечносъ­дови заболявания, като ограничава производството на хормоноподобни вещества, предизвикващи образуване на тромби в кръвта.

Именно тази киселина прави лененото масло полезно за здравето, въпреки че преработката на семената води до загуба на влакнините и лигнаните.

Лигнани – Наричани още фитоестрогени, лигнаните притежават свойства, наподобяващи действието на естрогена. Те предпазват от автоимунни заболявания, например системна лупус еритематоза, ревматоиден артрит, фиброкистоза на гърдата, както и някои хормонозависими видове рак (рак на гърдата, на матката и на простатата).

Неразтворими влакнини – Те подпомагат гладкото функциони­ране на храносмилателната система и предотвратяват запек.

Разтворими влакнини – Образуват гелоподобна субстанция в червата и по този начин хващат в капан „лошия“ (LDL) холестерол, отстранявайки го от орга­низма.

За максимална полза

Най-добре е да смелите лененото семе (в кафемелачка например). Ако семе­ната не са добре сдъвкани или смлени, те просто преминават през организма, без той да може да извлече каквато и да било полза за здравето. Освен това не е добра идея лененото масло да се подлага на топлинна обработка – това ще унищожи алфа-линоленовата киселина и ще му придаде неприятен вкус.

Порция здраве

Включвайки ленено семе в хранителния си режим, създавате условия да се предпазите от сърдечносъдови заболявания. По време на изследване, проведено сред мъже и жени с висок холестерол, участниците били разделени на две групи, като в продължение на три седмици едната трябвало да консумира мъфини с ленено семе, а другата кексчета с плацебо от пше­нични трици. При първата група се наблюдавало понижаване в нивата на „лошия“ (LDL) холестерол за разлика от втората.

 

С какво трябва да се харни бремената

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *