Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Има ли положителен ефект алкохола?

Британски учени са наблюдавали как влияе алкохолът върху умствените способности на голяма група доброволци на различна възраст в продължение на няколко години

Онези от доброволците, които поне веднъж в седмицата пият по чаша вино седмично, са дали по-правилни отговори от тези, които въобще не пият.

Най-странното било, че хората, които изобщо не пият са имали лоши резултати. Отлични показатели от теста дали хората, които пиели по две чаши вино или две бири дневно.

Благодарение на този експеримент и изводите от проучването, учените констатирали следното: положителният ефект от алкохола се обяснява с потока кръв в мозъка, което се постига при дозирано количество. Контролираният прием на качествен алкохол може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и да увеличи кръвотока в мозъка, което непосредствено влияе на умствените способности.

Допустимата дневна доза алкохол е 12 грама чист спирт за човек със средна телесна маса 70 кг. В питиета за мъжете това се равнява на 30 г водка, 120 г вино или 300 г светла бира, а за жените количествата са по-малки.

Какво се случва с погълнатия алкохол в организма: Около 20% се абсорбира в стомаха, а 80% – в тънките черва. Колкото по-голяма е концентрацията на алкохола, толкова по-бързо той се абсорбира. Газираните питиета ускоряват усвояването, докато храната го забавя.
Алкохолът въздейства на различни центрове на мозъка. Като прониква в мозъчна кора, премахва задръжките в поведението, забавя обработването на информацията, постъпваща от сетивата, възпрепятства мисловния процес. В резултат на въздействието върху малкия мозък се нарушава координацията на движение и способността да се пази равновесие, пише вестник „Всичко за семейството“.

Промените в мозъка след умерена консумация на алкохол от здрави хора са напълно обратими. Но способността на мозъка да се възстановява намалява с увеличаването консумацията на алкохол и с течение на времето.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *