ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рискови фактори за венозна недостатъчност

Както при много други заболявания, и при венозната недостатъчност за някои хора вероятността от заболяване е много по-голяма, отколкото за други. Кои са определящите фактори?

  • Пол

Съотношението жени-мъже при венозната недостатъчност е четири към едно. Това е така, защото състоянието на вените се влияе силно от производството нa „женските хормони естроген и прогестерон, чиито нива се променят съществено през пубертета, по време на бременността или при менопаузата.

  • Наследственост

Ако единият от роди телите ви е страдал от венозна не- достатъчност, рискът при вас се увеличава двойно. Ако и двамата имат или са имали този проблем, ве­роятността да го получите и вие се утроява. Гените предопределят до голяма степен състоянието на вените. При такава наслед­ствена обремененост консултациите с лекар трябва да са редовни, особено в рискови периоди като бре­менността например.

  • Заседнал начин на живот

Дългото задържане в права или седнала позиция, както и тъпченето на едно място – благоприятстват появата на венозната недостатъчност. Под въздействие на грави­тацията кръвта се задържа в неподвижните крака, тъй като мускулите не се проявяват в ролята им на помпа.

  • Прекалена топлина

Високите темпе­ратури причи­няват разширя­ващ на вените, което затрудня­ва връщането на кръвта към сърцето. Затова и оплакванията са много по-­чести през лятото или кога­то краката на пациента са в нeпосредствена близост до източник на топлина.

  • Свръхтегло

Излишните килограми упражняват допълнителен натиск върху венозната система на долните край­ници и благоприятстват появата на неприятните симптоми.

  • Брой на бременностите

Процентно броят на жени­те, засегнати от венозна не­достатъчност, се увеличава след всяка бременност, за да достигне до една трета след четвъртото раждане.

  • Възраст

Все повече мъже и жени за­почват да чувстват симптомите на ви венозната недостатъчност с напредването на възрастта. Затова е важно да се вземат мерки, преди състоянието на се влоши.

 

15 минути за леки крака

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *