ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Страдате ли от подагра?

Вижте повече информация за това какво представлява подаграта и кои са рисковите фактори за появата й.

Често характеризираща се с внезапна, остра болка и възпаление на една-един­ствена става (обикновено палеца на крака), подаграта е вид ревматично забо­ляване (възпаление или болка в ставите или мускулите), което засяга предимно мъжете. (Вероятността жените да заболеят от подагра се увеличава с настъпва­нето на менопаузата.) Упоритите пристъпи на подагра, които се наблюдават в продължение на години, могат потенциално да засегнат ставите в областта на коленете, лактите, китките, ръцете и ходилата, а така също и други части на тя­лото.

Повишените нива на пикочна киселина – един от най-характерните телесни от­падъчни продукти, могат да доведат до натрупването на миниатюрни, болезне­ни, подобни на иглички кристали в ставите. Като естествена реакция срещу то­ва имунната система започва да отделя съединения, които предизвикват възпа­ление, като по този начин се увеличава чувствителността на ставите, те стават болезнени, зачервени и топли при допир.

Въпреки че подаграта изглежда сякаш се появява от нищото, има голяма веро­ятност в продължение на години да е налице процес на безсимптомно отлагане на пикочна киселина в кръвта. Първият пристъп обикновено бива последван от пълна ремисия на симптомите. Но ако не се проведе адекватно лечение, може да се очаква повторение. Подаграта може да доведе до други сериозни заболя­вания, например камъни в бъбреците или други бъбречни проблеми, а също така и до разрушаване на засегнатата става. Смятана за интермитентно (перио­дично) заболяване, тя може да е асимптоматична в продължение на години, след което без предупреждение да предизвика болезнен пристъп.

Подаграта възниква, когато има свръхпроизводство на пикочна киселина или когато организмът не може ефективно да се освободи от нея. Наднорменото тегло, високото кръвно налягане  или високият холестерол също са рискови фактори. Тя вероятно е свързана и с някои бъбречни заболявания, а също и с определени медикаменти, които намаляват изхвърлянето на пикочната киселина от тялото – например диуретици, имунопотискащи лекарства или малки дози аспирин. Консумацията на алкохол и постенето също могат да увеличат нивата на пикочната киселина. Алкохолът съдър­жа пурини, засилва производството на пикочна киселина, пречи на бъбреците да я изхвърлят и обезвод­нява (което на свой ред води до покачване в нивата на пикочна ки­селина).

 

 

Какви нарушения може да предизвикат болка в ходилото ?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *