Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява подаграта?

Подаграта е една от най-болезнените форми на артрит, обикновено поразяваща стави­те, които вече са засегнати oт остеоартрит.

Причината е наследствено обусловено съ­стояние, при което е нарушена способността на бъбреците да излъчват чрез урината пикочна киселина (остатъчен продукт от обмяната на пурините – нуклеиновите кисе­лини) или е повишено образуването на пикочна киселина в организма. Излишъкът се натрупва под формата на кристали в една или няколко стави и в резултат на това те се възпаляват. Други възможни причини са някои заболявания, травми или медикамен­ти (диуретици и аспирин).

Подаграта се диагностицира чрез установяването на високите нива на пикочната киселина в кръвта, както и чрез рентгенови снимки на засегнатите стави или чрез из­следване на вътреставната течност. Заболяването се среща по-често при мъжете, откол­кото при жените и най-често засяга мъже над 45 години, които са с наднормено тегло и злоупотребяват с алкохол. Познати са три форми на подагра:

  • Остра подагра – възниква вследствие на отлагането на кристали на пикочната ки­селина в ставната течност. Ако не се лекува, пристъпите на болка могат да продъл­жат с дни или седмици, с чести интервали на засилване.
  • Хронична подагра – образуват се подкожни отлагания на пикочната киселина, на­речени тофи, близо до ставите, в областта на лактите и дори на ушите. Някои хора никога не получават остър пристъп на болка, но впоследствие започват да се про­явяват бъбречни увреждания, например образуват се пикочокиселинни камъни в бъбреците.
  • Псевдоподагра – подобно на другите две форми, е свързана с образуването на кристали в ставната течност и около ставите с тази разлика, че те са съставени от калциев пирофосфат, а не от пикочна киселина.

 

Кои са симптомите на подаграта:

  • Мъчителна болка в една или няколко ста­ви, които освен това са подути и затопле­ни и могат да бъдат зачервени или виоле­тови. Дори и най-ле­кият допир на болез­нената става е непоносим.
  • Най-често засяга ста­вата в основата на палеца на крака (75% от случаите), други често засягани стави са тези на хо­дилото, глезените, коленете, пръстите на ръцете.
  • Симптомите при псевдоподагра, коя­то засяга най-често коленете и китките, са по-слабо изразени и приличат на тези при ревматоиден ар­трит и остеоартрит.

 

Какви нарушения може да предизвикат болка в ходилото?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *