Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се храним, когато имаме киселини?

Въпреки че научните доказателства са доста оскъдни, някои съвсем обикновени промени на хранителните навици, като например из­ключването на продуктите, които допринасят за възникването на проблема, могат да предотвратят рефлукса.

Сред най-честите при­чинители на киселини са кафето, алкохолът, ментата, шоколадът, лукът и всички храни, приготвяни от домати. Пикантните, мазните и киселите храни често водят до рефлукс. Ако все пак се налага тези противопоказни храни да са част от менюто ви, ги консумирайте в съвсем малки количества. Пийте течности между, а не по време на храненията. Стойте изправени за около час след хранене и не яжте нищо 2-3 часа преди лягане.

Много специалисти препоръчват консумирането на малки порции ястия с ниско съдържание на мазнини. Големите порции разширяват стомаха и увеличават вероятността от появата на киселини. Умерени­те порции храна, приемани на кратки интервали от време през целия ден, са по-лесни за усвояване от организма, с което се предотвратява и рефлукс. Бър­зото (и обилно) хранене може да претовари мускула на долния езофагеален сфинктер (ДЕС) и да упражни на­тиск върху клапата, в резултат на което тя може да се отвори и да изтласка сто­машни киселинни сокове към хранопровода. Затова е изключително важно да се храните бавно. Смята се, че хранителният режим с ниско съдържание на мазнини предотвратява киселините, тъй като богатите на мазнини продукти и ястия изострят киселинния рефлукс, удължавайки периода на храносмилане и отслабвайки ДЕС.

Някои учени са убедени, че успокояващият и лек чай с джинджифил може да предпази от появата на киселини. Въпреки че сам по себе си джинджифилът е доста пикантен, се смята, че той съдейства за укрепване на ДЕС.

Изследванията сочат, че съществува връзка между наднорменото тегло и слу­чаите на рефлукс. Според специалистите телесните тлъстини в областта на ко­рема оказват натиск върху долния езофагеален сфинктер и това позволя­ва изтичането на съдържание извън стомаха. Храните, богати на влакнини, допринасят за отслабването, тъй като повишават усещането за ситост и не ни позволяват да прекаляваме с калориите. Влакнини има в лещата, нара и цвеклото.

Наблягането на богати на влакнини храни с високо съдържание на сложни въг­лехидрати подпомага храносмилането и възпрепятства появата на киселини. Учените препоръчват консумацията най-вече на ястия с ниско съдържание на мазнини, съдържащи сложни въглехидрати, например боб, зеленчуци и пълнозърнести продукти.

Дъвченето на дъвка, за предпочитане без захар, след хранене може да облек­чи рефлукса. Някои изследвания сочат, че слюнката, отделяна при дъвченето на дъвка, неутрализира и премахва ки­селините. (Важно е да се отбележи оба­че, че не е добре да се прекалява с дъв­ките, тъй като чрез дъвченето се увеличава поглъщането на въздух, во­дещо до оригване, което може да пред­извика рефлукс.)

 

Здравни тайни от целия свят

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *