Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Киселините могат да доведат до рак на хранопровода

Изгарящото, неприятно усещане, предизвиквано от т. нар. киселинен рефлукс, е добре познато на повечето хора, като някои от тях страдат от този проблем ежедневно.

Киселините обикновено се появяват след хранене или когато сто­машните киселини се връщат обратно към хранопровода (езофага). Парещата болка може да се разпространи към гръдния кош, преминавайки зад гръдната кост до шията. Киселинният рефлукс може да е съпроводен от оригване, газове или гадене, а неприятното усещане най-често трае между един и четири часа.

Проблемът с повтарящите се пристъпи на лошо храносмилане (повече от два пъти седмично) в медицинската терминология се нарича гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) и може да протича в доста тежка форма. Симптомите включват болезнено отделяне на киселини, повишено слюноотделяне, хронична дрезгавост на гласа и регургитация. Ако не се предприеме лечение, разяждащата ки­селина може постепенно да увреди деликатната повърхност на хранопровода – процес, който се свързва с появата на рак на хранопровода. За щастие приемът на някои полезни продукти и промяната в хранителните навици могат да потис­нат проблема.

В дъното на езофага има мускулна клапа – долен езофагеален сфинктер (ДЕС), която изпълнява ролята на „портиер“, като изолира стомашното съдържимо и му пречи да се върне в хранопровода. Много фактори обаче нарушават или от­слабват функциите на ДЕС, което на свой ред допринася за появата на кисели­ни. (Хиаталната или диафрагмалната херния е друга причина за ГЕР.) Тютюно­пушенето и прекомерният натиск върху корема вследствие на бременност или наднормено тегло също могат да нарушат функцията на ДЕС, пречейки на кла­пата да се затваря плътно. Някои храни и медикаменти могат да провокират от­пускане или отваряне на ДЕС, което позволява на стомашната киселина да се насочи към хранопровода. Други причинители на киселините са киселите хра­ни (домати, цитрусови плодове и сокове) – тъй като те могат да повишат отде­лянето на киселини в стомаха и да раздразнят вече увредената повърхност на хранопровода. Преяждането, плътно прилепналите по тялото дрехи и лягането или навеждането след хранене също могат да предизвикат връщане на сто­машното съдържимо нагоре към хранопровода.

 

 

Бременност и хранене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *