Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителен режим за контрол на кръвното налягане – част 2

Кръвното налягане представлява силата на напрежението, което кръвта оказва върху стените на артериите, докато циркулира из тялото.

част 1

Един конкретен фитохимикал, който се съдържа в целината – фталид (3-N-бутил фталид), също демонстрира многообещаващи свойства при хипертония. По всяка вероятност той понижава нивата на хормоните на стреса, които свиват кръвоносните съдове.

Въпреки че изследванията по отношение на рутина са малко, се смята, че той понижава кръвното налягане, като укрепва кръвонос­ните съдове и предотвратява задържането на течности в тялото. Ябълките и елдата са богати на рутин.

Ние препоръчваме

Повечето учени съветват да се придържаме към хранителен ре­жим с ограничен прием на нат­рий. Една част от хората, сред които и диабетиците, проявяват особена чувствителност към нат­рия. Те биха могли да постигнат здравословен ефект, ако увеличат консумацията на храни с ниско съ­държание на натрий. Много спе­циалисти препоръчват на здрави­те хора да консумират не повече от 2400 мг натрий на ден. За да ог­раничите приема му, избягвайте да добавяте допълнително сол в ястията, употребявайте я пестели­во по време на готвене и се въз­държайте от преработените хра­ни, които обикновено са с високо съдържание на натрий.

Калций се съдържа в броколите, зеленолистните зеленчуци, млечните продукти и в  смокините. Според изследванията ниските нива на калций са свър­зани с повишен риск от хипертония, особено при хора­та, които са по-чувствителни към натрий, хората в на­преднала възраст и афроамериканците.

Влакнини има в аспержите, лещата и нара. Учените твърдят, че съществува полезна връзка между обилния прием на влакнини и понижаването на кръвно­то налягане.

Магнезий има в амаранта, киноата и семената. Някои проучвания установяват наличието на връзка между приема на магнезий и понижаването на кръвното налягане.

Омега-3 мастни киселини има в лененото семе, морските дарове и в тлъстата риба. Изследванията сочат, че тези полезни мазнини стимули­рат по-свободната циркулация на кръвта, понижавайки по този начин кръвното налягане.

Калий има в авокадото, бананите, картофите и в киноа. Съществуват данни, според които хранителен режим, богат на калий, може да нормализира кръвното наляга­не и е също толкова важен, колкото и намаленият прием на натрий.

Витамин С има в броколите, чушките, горските и цитрусовите плодове. Предварителни клинични изследвания сочат, че вита­мин С благоприятства разширяването на кръвоносните съдове и помага на организма да изхвърли токсините от околната среда, като например оловото (което доприна­ся за повишаването на кръвното налягане).

 

 

Задължителните прегледи

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *