Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хранителен режим за контрол на кръвното налягане

Кръвното налягане представлява силата на напрежението, което кръвта оказва върху стените на артериите, докато циркулира из тялото.

Високото кръвно наля­гане, или хипертония, се нарича още „мълчалив убиец“, тъй като симптомите се появяват едва когато вече са налице достатъчно поражения. Статистически по­гледнато, за високо кръвно налягане става дума, когато в два различни случая са регистрирани показатели от поне 140 (систолично)/90 (диастолично) налягане.

Рискови фактори

В повечето случаи причината е неизвестна и тук става дума за първична (есенциална) хипертония. Сред рисковите фактори са наднормено тегло, тютюнопу­шене, ^пол (мъжки), расова принадлежност (афроамериканци), фамилна обремененост, стрес и хранителен режим с високо съдържание на натрий.

Храната на помощ

За успешен контрол на кръвното налягане учените препоръчват придържане към разнообразен хранителен режим с ниско съдържание на наситени мазни­ни и богат на пълнозърнести и нискомаслени млечни продукти. Огромен брой полезни вещества като калций, влакнини, магнезий, калий и витамин С, които могат значително да понижат кръвното налягане, се срещат в редица вкусни и питателни храни.

Полезните за сърцето мононенаситени мазнини и омега-3 мастни кисели­ни понижават кръвното налягане и учените препоръчват тяхната консумация. Вредните наситени мазнини и трансмазнини запушват артериите и водят до по­качване на кръвното налягане. Те се срещат основно в храните с животински произход и преработените продукти.

Според изследванията умерените количества белтъчини, особено с растителен произход, са свързани с поддържането на нормално кръвно налягане. Варива­та, соевите и зърнените продукти са богати на белтъци и не съдържат наситени мазнини.

Смята се, че аргининът – аминокиселина, градивен елемент на белтъчините, помага при хипертония, тъй като повишава нивата на азотен оксид, който съдейства за разширяването на кръвоносните съдове. Ядките, рибата и млечните продукти осигуряват щедри количества аргинин.

Специалистите препоръчват и широк кръг от фитохимикали. Епиде­миологичните данни сочат, че хранителният режим, богат на флавоноиди (включващ много плодове и зеленчуци), поддържа кръвното налягане в здравословните граници. Учените смятат, че флавоноидите отпускат кръвоносните съдове и понижават налягането на кръвта.

Според клиничните данни серните съединения в чесъна и лука подпомагат разширяването на кръвоносните съдове и по този начин намалят както диастоличното, така и систоличното налягане.

 

продължение…

 

 

Кои са причините за сърдечно-съдовите заболявания?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *