Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

С какво да се храним при астма и алергии

Храната на помощ

Най-разумно е да се следва хранителен режим с понижен прием на мазнини и богат на плодове и зеленчуци, които укрепват здравето на дихателните пътища.

Магнезият може да отпусне белите дробове и да облекчи възпали­телния процес. Някои изследвания сочат, че магнезият има роля за спокойния сън, което е много важно, тъй като безсънието (обикно­вено вследствие на кашлица) е често срещан проблем при хората, страдащи от алергии и астма.

Смятан за мощен щит на белите дробове, флавоноидът кверцетин притежава и способността да ограничава отделянето на хистамин. Друг флавоноид, лутеолинът, вероятно има същия ефект. Освен то­ва кверцетинът проявява и противовъзпалителни свойства.

Антиоксидантният минерал селен си партнира с витамин Е и съв­местно те предпазват клетките от свободните радикали, като този за­щитен ефект се проявява и по отношение на мембраните на диха­телните пътища. Селенът поддържа оптимални нива на ензима глу- татион пероксидаза, за който се смята, че е изключително силен при борбата със свободните радикали.

Хранителен режим, богат на омега-3 мастни киселини, способст­ва за намаляване на възпалението, а храните с високо съдържание на цинк повишават имунитета. Витамин С действа като антиоксидант и предпазва белите дробове от замърсяванията в околната сре­да, които често изострят астмата.

Вашия арсенал от храни

Авокадо, амарант, киноа и слънчоглед съдържат магнезий, за който учените предполагат, че отпуска мускулите на белите дробове.

Горски плодове, червен лук, череши, ябълки съдържат кверцетин. Първоначалните изследвания сочат, че противоалергич­ ното действие на кверцетина вероятно се дължи на не­ говата способност да ограничава освобождаването на хистамин.

Бразилски орехи, риба, слънчоглед и стриди съдържат селен. Въпреки че все още няма окончателно мнение относно ролята на селена, при астматиците се наблюдават по-ниски нива на този минерал в кръвта.

Броколи, цитрусови, чушки и ягоди съдържат витамин С. Той намалява вредното действие на оксидантите от околната среда, които влошават симптомите при алергия и астма.

 

 

Диагноза: Алергична към пролетта

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *