ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Рисковете и предпоставките за алергии и астма

Същност на проблема

Въпреки че както алергиите, така и астмата се характеризират с реакция на имунната система спрямо определени вещества, които действат като катализа­тори, тези две състояния доста се различават. Алергиите обикновено предиз­викват насълзяване и дразнене на очите, хрема, кихане, запушване на носа, за­труднено дишане, а понякога и обрив. Астмата е хронично възпалително респи­раторно заболяване, което засяга милиони хора по света. При пристъп на астма бронхиалните тръби, чрез които въздухът достига белите дробове, се свиват, което предизвиква затруднения в дишането, задух, хрипове и кашлица. При хо­рата, страдащи от астма, е налице възпаление в белите дробове (бронхиалните тръби) дори и при леки случаи. Възпалението е налице при всички форми на за­боляването, като се среща и при някои хора, които страдат от алергии.

Рискови фактори

Алергиите и астмата вероятно са свързани с генетично наследена предразполо­женост. Първоначалните изследвания сочат, че астмата може да бъде предиз­викана от алергии (важно е да се знае, че въпреки факта, че много болни от астма страдат и от алергии, то не всички хора с алергии имат астма). Отделяне­то на химическо вещество, наречено хистамин, може да има редица физически проявления, свързвани както с алергиите, така и с астмата. Хистаминът е вино­вен за възпалителните процеси, запушването на носа, прекомерната секреция на слуз, свиването на мускулите на дихателните пътища, както и за сърбежите, придружени с обриви.

Редица дразнители като акарите в домашния прах, плесените, хлебарките, по­лените, пърхотът от домашни животни могат да предизвикат както алергии, та­ка и астма. Сред другите причинители на астма са тютюневият дим, студеният въздух, влагата, физическите упражнения, алергиите към храни и лекарства, както и различни дихателни инфекции като настинки, грип и бронхит.

Най-нови проучвания

Според едно скорошно изследване кон­сумацията на поне 5 ябълки седмично може да укрепи белите дробове. Проуч­ването установило, че хората, които консумирали по една ябълка всеки ден, били с малко по-силни бели дробове в сравнение с онези, които изключили ябълките от хранителния си режим.

Въпреки че учените не могат да дадат обяснение за тези свойства на ябълките, една от логичните теории по въпроса е свързана с това, че плодовете са богати на полезни съставки, включително антиоксиданти и флавоноиди, за които се смя­та, че се борят с болестите, предпазвайки организма от свободните радикали.

Тъй като ябълките са източник на без­брой ценни вещества, вероятно именно комбинацията от тях е причината за то­зи резултат. Други изследвания сочат, че не друго, а кверцетинът изпъква като особено мощен флавоноид, който по­мага за поддържане здравето на белите дробове.

 

 

Астма и физическо натоварване

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *