ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво представлява амилоидозата?

Амилоидозата е доста рядко срещано заболяване, но то обикновено има фатален край.

Това заболяване представлява отлагане на патологичен белтък (амилоид)  в тъканите и органите на организма. В повечето случай този белтък се произвежда от костния мозък. Това в последствие довежда до увреждане функциите на органите, в които той се е натрупал. Най-често засегнатите органи са сърцето, бъбреците, черния дроб, слезката, нервната система и гастроинтестиналния тракт.

За съжаление причината за тази болест не е известна и също така лечение не е открито. Съществуват различни методи с които да се овладяват и контролират симптомите на амилоидозата.

Видове амилоидоза:

  1. Първична – Теорията на специалистите е, че то се дължи на промяна в нормалната функция на костния мозък.  Костния мозък произвежда както червени, бели кръвни телца и тромбоцити, така и антитела. По принцип след като тези антителата изпълнят функциите си в организма те се разграждат. Амилоидоза настъпва тогава, когато костният мозък произвежда антитела, които в последствие не могат да се разрушат. Постепенно концентрацията на тези протеини в кръвта силно нараства и те започват да се отлагат в различните тъкани и органи.
  2. Вторична – Тази разновидност на болестта най-често е в следствие на хронично възпалително заболяване като туберкулоза, ревматоиден артрит, остеомиелит. В този случай лечението на първичното заболяване, довело до патологичното натрупване на амилоид в клетките на организма, може да предотврати по-нататъшната еволюция на амилоидозата.
  3. Наследствена – както името подсказва, този вид се наследява.

 

  • При първичната амилоидозата най-често се предлага извършването на костно-мозъчна трансплантация. При невъзможност за нейното извършване се прилагат различни химиотерапевтични схеми, чиято цел е унищожаване на клетките в костния мозък, водещи до повишената продукция на амилоид. Обикновено най-използваният химиотерапевтик е мелфаланът.
  • Целта при лечението на вторичната амилоидоза е лечение на основното заболяване, довело до отлагането на патологичен белтък в органите и тъканите.
  • Наследствената форма на амилоидозата се повлиява добре от чернодробната траснплантация, тъй като именно клетките на черния дроб са отговорни за синтезирането на патологичния протеин.

 

 

Капанът на „полезните” храни

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *