Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грижа за кожата на бебето

Бебешката кожа е неговата първа връзка с околния свят. Тя предпазва малкото същество от големи загуби на вода, протеини, минерални соли, топлина, както и от навлизането на болестотворни микроорганизми.

За да може кожа­та да изпълнява правилно своята функция на бариера, тя трябва да бъде в добро състояние и изисква специални гри­жи, особено когато е мека, фина и уязвима бебетата.

Нейните врагове са многобройни и е добре да ги познаваме:

  • Козметични продукти, които съдържат неподхо­дящи за бебето активни вещества и понякога мо­гат да предизвикат дразне­не – например оцветители и консерванти.
  • Урината и изпражне­нията, които остават в дълъг контакт с кожата.
  • Слънцето, което може да изгори бебешката кожа и да провокира нейната дехидратация.
  • Различни травми и охлузвания могат да предиз­викат малка лезия, която бързо да се превърне във входна врата за инфекции.

Грижите, особено при по­чистването, баните и смяната на пелените са привилеги­ровани моменти с бебето, които съчетават хигиената с емоционалното общуване, наситено с нежност, любов и ласки.

Обикновено се препоръч­ва памперсите да се сменят преди всяко хранене. Лю­бопитно е да се знае, че бе­бетата до 1 юдина уринират до 20-25 пъти в денонощие­то, децата след 1 година до 15 пъти, а между 2 и 3 години – 10 пъти.

Спазвайте няколко основни хигиенни правила:

  • Почиствайте кожата на бебето с мека харти­ена кърпичка и тоалетно мляко или масло. Можете да използвате мокрите бебеш­ки кърпички, предназначени за тази цел. Обръщайте особено внимание на гънки­те на дупето и крачетата, както и на половите органи. Почиствайте ги в посока от гениталиите към дупето.
  • Измивайте грижливо замърсеното се­далище обилно с топла вода и след това подсушете добре кожата.
  • Оставяйте бебето да порита голичко 5-6 минути, като постепенно увеличава­те времето за това.
  • Намазвайте кожата с тънък слой защитен крем. Той я предпазва от вред­ното въздействие на амоняка в урината и на изпражненията и предпазва от подсичане.
  • Перете дрешките на бебето само със специ­алните детски прахове или сапуни. Изплаквайте дрехите много добре.
  • Внимавайте при избора на памперсите. Те трябва да са по мярка на детето. Защитните им ластичета не бива да са стегнати.
  • Имайте предвид, че причина за подси­чане на кожата може да бъде въвеждане­то на нова храна в менюто на детето. При прорязването на зъбките или при прием на антибиотици детето може да има храносмилателно разстройство, което да доведе до подсичане. Затова в тези случаи се препоръчва задължително да се използва защитен крем.

Използвайте продукти, съдържащи минимален брой съставки, избрани пора­ди тяхната мекота и перфектен толеранс, без ароматизатори, оцветители, алкохол и парабени, тествани под педиатричен и дерматологичен контрол. Най-подходящи са козметичните средства на базата на билки като лайка и смрадлика, които имат антисептичен и успокоителен ефект.

 

 

 

Какво трябва да знаеш за бебешката хигиена

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *