ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Опасна ли е отомикозата?

Гъбички могат да „поникнат“ и в ухото

Силен сърбеж в ухото не ви оставя на мира! На всичко отгоре уш­ната кал извира в неприлични количества. Това са проявите на странната диагноза отомикоза – гъбично възпаление на ушния канал. Откъде-накъде пък гъбички в ухото? Лекуват ли се? А можем ли да се предпазим от заразата? – обяснява проф. Георги Едрев, наци­онален консултант по оториноларингология.

Причини

Инфекцията винаги идва отвън. Причинява се от различни гъ­бички (черна, бяла, жълта). В за­висимост от преобладаващия цвят на гъбичките при почист­ване на ушния канал се виждат секрети с този цвят. Заразата най-често се разнася от басей­ни, от домашни животни или от инфектирани с гъбички други органи или хора.

Симптоми

Първият признак на гъбична ин­фекция е сърбеж в ушния канал. По-късно се натрупват гъбични колонии, които при почист­ване излизат от канала. Когато сърбежът стане непоносим и болният прекалява с разчесва­нето, травматизирайки кожата, в космените торбички проник­ват бактерии, кожата се подува и става силно болезнена.

Усложнения

Ако отомикозата не се разпоз­нае от лекар, предписват се антибиотици, които допълни­телно „подпомагат“ гъбичната инфекция. Много често отомикозата се бърка с ушна кал, прави се про­мивка и дразненето се успоко­ява за няколко дни. Но после каналът отново се изпълва с ко­лонии. Предразполагащ фактор за по­явата на гъбички е и честото запушване на ушния канал с па­мучен тампон. Тъй като гъбич­ките обичат непроветриво и влажно място, тази процедура ускорява размножаването им.

Лечение

Гъбичната инфекция се лекува с противогъбичен антибиотичен крем. Най-ефикасен е този в комбинация от два антибиоти­ка, наречен триодент. Задължително условие е преди лечение каналът да се почисти от гъбичните колонии! В про­тивен случай унищожените от лекарството гъби пречат на ан­тибиотика да проникне в дълбо­чина и да унищожи останалите. Препоръчително е по време на лечението каналът през някол­ко дни да се прочиства от ушен лекар.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *