Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеоартрит в лумбалната част на гръбначния стълб

Лумбалната част на гръбначния стълб съдържа последните 5 гръбначни прешлена. Тя е най-натоварената и най-подвижната му част. Около 80% от хората получават болка в тази област в различно време от живота си. Сред населението е известна под името лумбаго. Най-честата причина за появата му са остеоартритите.
Нормално гръбначният стълб се движи леко и плавно, тъй като между прешлените се намират хрущялни
кръгчета, които предпазват прякото триене между тях. Тези хрущяли осигуряват и дупчици, през които минават нервите за отделните области на тялото. С годините хрущялите се износват, изтъняват. Това води и до стесняване на отворите за нервите и те попадат в ситуация на „заклещване“. Освен това с напредване на възрастта по прешлените се появяват „шипчета“, които с нарастването си стесняват гръбначния канал и отворите на нервните влакна.

С това те дразнят както нервните връзки на гръбначния мозък, така и разклоненията им. Остеоартритите нарастват с възрастта, но те не са свързани с нея. Те се дължат най-вече на непрекъснатото еднообразно движение в работата, на механични увреждания, инфекции, отслабване на лигаментите (връзките, съединяващи прешлените), на хормонални проблеми, бременност, наследствено предразположение.
Поява на болка, която постепенно нараства. С течение на времето се появява и „вдървеност“, намалена подвижност. В началото тези признаци са налични след изправяне от седнало или легнало положение. След време те стават постоянни, при покой и при движение.
Тя се поставя на основата на описанието на болката и подробния клиничен преглед. В допълнение се правят рентгенови снимки. Заболяването е в областта на ортопедията, но е необходима консултация и с ревматолог, физиотерапевт, анестезиолог, накрая – и с хирург.
Лечението на лумбагото е в зависимост от причината. То включва физически и медикаментозни средства. Тук се има предвид:
При установена причина – избягване по-нататъшното й влияние.
Леки физически упражнения: разходки, плуване, колоездене, които водят до укрепване на мускулите и преодоляване на сковаността.
При възпаление – покой.
Топли компреси успокояват болките.
Подходящи легло (матраци) и столове с опора на гръбначния стълб.
Предпазване от напълняване
Акупунктура или масажи.
Болкоуспокояващи…
Последно: хирургическа намеса.
Отстраняване на шиповете, имплантиране на изкуствени дискове.

Из в. „Лечител“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *