ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Да пътуваме ли със самолет, ако не се чувстваме добре?

Лято, море и слънце – започва дъл­гоочакваната почивка. Но можем ли да летим със самолет, ако сме настинали или наскоро оперира­ни? Какво да правим, ако току-що са ни оправили късогледството с лазер или пък имаме хронично заболяване? Предлагаме ви няколко обяснения по тези въпроси.

Хрема

Ако само ви е запушен носът, не е голям проблем – спрем за отбъбване на лигавицата ще помогне при проблемите с изравняване на наля­гането ври кацане. Ако обаче това е съчетано със синузит, положението е друго. Налягането няма да може да компенсира, тъпанчетата се раздуват – това води до главоболие и временно нарушаване на слуха. В някои случаи може да се стигне и до по-трайно увреждане. При чести възпаления на синусите (типичните признаци са напрежение в област­та на скулите и болки, които се засилват при навеждане) може да помислите за операция.

Болки в ушите

При остро възпаление на средно­то ухо лекарите препоръчват да се въздържаме от полети, докато не се излекуваме. Причината отново е в проблемите при изравняването и а налягането. Могат да се появят непоносими болки и да има послед­ствия за тъпанчетата.

Проблеми с очите

Хората с меки контактни лещи при полет със самолет се оплакват от сърбеж от неприятно чувство за чуждо тяло в очите. Причината е в сухия въздух, така че при дълги полети по-добре слагайте очила. Пациенти, които са имали лазерна операция, могат на борда да по­лучат проблеми поради временна нестабилност на роговицата, но след кацането възможното намаляване, на остротата на зрението и повише­ната чувствителност към светлина изчезват.

Стоматологични процедури

Ако трябва да ви извадят мъдреците, направете го достатъчно време пре­ди полета, за да сте сигурни, че няма да имате проблеми като кървене, болки или инфекции. 24 часа след поставяне на пломба не се качвайте на самолет или си пригответе нещо за болките. Общовалидното правило след изваждане на зъб, лечение на корени или поставяне на импланти е, че трябва да мине поне една седмица, за да сте сигурни, че вече няма да имате проблеми.

Стомашно-чревни оплаквания

Обикновено няма пречки да летите с подобни проблеми. Поради променено­то налягане може да имате подуване на корема, затова пре­ди полет избягвайте бобови храни и гази­рани напитки. При силно разстройство вземете хапчета, за да издържите пътуването. Срещу прилошаване помагат препарати с джинджифил, има и специални лекарства.

Съвет: Когато пътувате с малки деца, не забравяйте, че най-спокойните места в самолета са в средата, между крилата, за да си спестите неприятните емо­ции по бреме на полета.

Кашлица

Един бронхит не е причина да се откажете от полета. Дихателните пътища са отворена система, така че изравняването на налягането не е проблем. Сухият въздух в са­молета обаче може да предизвика кашлица. Има медикаменти, които ще я спрат при по-силни пристъпи. Важно е да пиете повече течности за овлажняване на лигавицата.

Сърдечни заболявания

Поради намаленото количество кис­лород на борда пулсът се ускорява, налягането в сърцето се повиша­ва, то се затруднява – това може да доведе до проблеми само при хора с тежки сърдечни заболявания. При коронарни заболявания и след инфаркт би трябвало да се посъвет­вате с лекар дали да пътувате със самолет. Медикаментите ви трябва да са в ръчния ви багаж. При пъту­ване в чужбина е важно да имате със себе си преведена на английски медицинската си документация, така при опасност лекарите на място ще могат да се ориентират по-бързо.

Склонност към тромбози

Рисковите фактори тук са тю­тюнопушене, свръхтегло, при­емане на противозачатъчни. Опасността се увеличава при полет поради обездвижването. Положението на краката спи­ра кръвния поток. Можете да правите упражнения, които ще помогнат – стъпвате на пръсти и премествате към петите. Пов­таряте 20 пъти. Обуйте стягащи чорапи и ставайте от седалката на къси интервали. Пийте пове­че течности. Някои хора с дълъг опит със самолетите взимат по 500 мг аспирин за разреждане на кръвта.

Бременност

При нормално протичаща бре­менност можете да летите до 36-ата седмица. В последния месец обаче компаниите трудно ще се съгласят да ви качат. При проблеми по време на бремен­ността трябва да сте по-внима­телна – по-добре не летете след 31-вата седмица. Седем дни след раждането можете спокойно да се качите на самолет.

Операции

По-леките манипулации могат да попречат на плановете ви за пътуване със самолет само за кратко време. Например при операция след счупване на кост можете да летите след 24 часа. Разбира се, непременно трябва да говорите с лекуващия лекар.

 

 

Дългият полет се отразява негативно на слуховия орган

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *