Къци Вапцаров: Нямам доверие на доктори – лекуват здрави хора, за да им вземат парите!

Ето какво разказва за здравето си продуцентът и актьор Къци Вапцаров:

–       Здравейте, г-н Вапцаров! Как сте с здравето напоследък?

Благодаря, добре! Здравето е нещо за което трябва да се грижим, то не е категорична даденост. Принципно идеално здрави хора няма. Всеки има неща, с които се бори. Здравето е резултат от бодра мисъл, пълен с енергия организъм, свеж ум, изпълнен с надежда и жажда за живот, правилно хранене и начин на живот, който да не претоварва и изтощава тялото.

–       Имали ли сте някакви здравословни проблеми?

Сериозни не…

–       Какво е мнението ви за българското здравео­пазване?

Смятам, че хората в сис­темата на здравеопазването се превърнаха в търговци. Опитвам се да нямам взимане-даване с тях, с изклю­чение на здравния данък, който плащаме задължител­но – доброволно всеки месец. Иначе като във всяка област на обществения живот и сред българските лекари има свестни хора. Майсторлъкът обаче е да ги откриеш! Нищо не се е променило от времето на социализма – търсиш приятели, някой някого да ти препоръча, едни рушвети, едни хилядарки се разменят в знак на благодарност… пълна трагедия!

–       Къде и как предпочи­тате да се лекувате?

Вкъщи. Нямам доверие на лекарите. Днес лекуват здрави хора, за да им вземат парите. Оперират здрави, за да вземат пари от Здравната каса. Здравната каса се превърна в класа. Като цяло обаче за мен важи правилото – моята медицина е моето тяло. В него е заложено гениалното свойство да се самолекува и самовъзстановява, ако правилно му се по­мага и му се дава да почива. Лекарите спестяват тази подробност на хората, за да си придават важност и да им вземат паричките. В 99% от случаите организмът се възстановява сам, въпреки  лекарствата, а ние си ми­слим, че е заради тях.

–       Защо сте били за  последно в болница?

На зъболекар. По обясними причини.

–       Налагало ли ви се е да правите компромиси със здравето си?

Най-големият компромис е, когато сме несериозни и не намираме време да се лекуваме. Или се претовар­ваме.

–       Наскоро отшелникът Георги Крумов-Изворски сподели, че сте ходили при него в планината. Какви са вашите впечатления от срещата с него?

Ходих няколко пъти при него. Спах в неговото обиталище, посрещахме изгрева. Забавно е човек да си говори с него. Напред е в много неща, свързани с хранене, владеене на тялото и правилната философия. Не го познавам много добре, но мисля, че е почитател на идеите на Учителя Дънов.

–       От години работите с деца. Наскоро излезе  статистика, според коя­то 30% от децата у нас са  с наднормено тегло. Защо  това е така според вас?

Причината според мен е в генетичните изменения. Както и неправилно комбини­ране на храна, некачествена храна, преяждане, възможни са и здравословни пробле­ми, неправилна обмяна на веществата, възможно е и от липса на спорт, или пък от прекалена употреба на химия, лекарства, ваксини, ГМО храни и редица други причини, като стрес, негатив ни преживявания…

–       Как ви се отразява работата с деца?

Пречиства – чувствам се в свои води, сред близки същества. Мислел съм си за

такова лечение, с деца. тяхната чистота би могла да лекува. Те не задържат злоба и лошотия. Прощават всичко за една минута, смеят се много, обичат играта и веселието. А това е здраве. Вибрирайки в настроение, организмът отделя полезни вещества. Смехът като цяло тонизира организма, на­стройва го да вибрира на други честоти, здравословни.

–       Как се грижите за здравето на децата си?

Уча ги да внимават как живеят и с какво се хранят. Реагираме при първи симп­томи и внимаваме да не се развива болестта. Човек с разклатено здраве на секун­дата трябва да спре да яде вредни храни, да мине на някакъв вид разтоварваща диета, да пие нещо, което бори микробите и вирусчетата. Организмът на децата е много силен в това отношение и бързо се възстановява.

–       А вие спазвате ли някаква диета или режим за хранене?

Правя си разтоварващи дни, плодови диети, спазвам постите като периоди на разтоварване и пречист­ване… Това е най-добрата помощ за организма. Той си знае работата. Като всеки човек обаче обичам сладките неща – торти, шоколади, сладкиши…. Когато обичам нещо, често се случва и да преяждам с него… Най-често обаче се подувам от диня, което също не е полезно, но пък бързо минава.

Няма най-здравословна рецепта – полезното за мен е отрова за вас и обратното! Но все пак полезна е живата храна и зърнени продукти. Харесвам салата с пресни бадеми, кашу, шам-фъстък или други семена, домаш­но кисело мляко, пресни зеленчуци, риба и плодове, разбира се.

–       А спортувате ли нещо?

Прекаленият и често безсмислен спорт също изто­щава, затова не трябва да се прекалява с него. Специален спорт не тренирам, но поне веднъж седмично плувам, дори и през зимата, карам много колело, понякога и ски, движа се много, работя на двора, а това е доста измо­рително, малко гимнастика тип йога… Опитвам се да държа тялото си във форма. За поддържането на здравословен начин на живот освен гореизброеното, важно е и мисленето. За да е здрав, човек трябва да е спокоен, да гледа ведро на живота, да не е уплашен и стресиран. Това е много по-важно от храната и спорта. Мисълта и чувството за хумор са преди всичко!

–       Кое е най-стресиращото в живота ви?

Тъпотиите, отчаянието. Непрекъснатите простотии, с които ни засипват тези, които „управляват“ живота ни.

–       Какво мислите за цените на лекарствата у нас?

Нямам информация, но познавайки манталитета и алчността на българския търговец, нещата си идват на мястото – в пъти по-скъпи, отколкото на други места и по-възможност най-ниско ка­чествените, за да има по-го­ляма печалба. Ако случайно се появи нещо ефективно и евтино на пазара, то веднага и по най-бързия начин се унищожава.

–       Кое според вас се отразява най-зле на здра­вето на българина?

Лошата храна, преяж­дането, алкохолът, стресът, несигурността, непрестанни­те простотии, лошото качест­во на живот, отчаянието.

–       Какво ви кара да се чувствате добре, дори когато сте болен?

Проумяването колко важно е здравето и колко трябва да се грижим за него, и да го пазим. Чакам с нетър­пение да се оправя.

–       Има ли някаква но­вост около вас?

Засега се занимавам ос­новно с детската си градина в кв. „Драгалевци“ – „По-по- най“, в която има прекрасни малки сладури, продължа­ваме да правим детското телевизионно шоу „Кой е по-по-най?“ И така годинките вървят и има – няма, ей сега стана на 75 години, ще стигна заветните години за пенсия, ще грабна тлъстата пенсия от 100 евро и тогава ще си поживея на воля…

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

Ирина Флорин: „Бърза помощ” не дойде, когато мама получи инфаркт!

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *