Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Задължително ли се вадят мъдреците?

Те наистина създават проблеми, но се махат, когато заболеят или пречат.

Много е неясна функ­цията на тези последни зъби в устната кухина. По своята същност те са някакво ненужно до­пълнение, защото по никакъв начин не участ­ват в преработването на храната. В днешно време половината чо­вечество няма такива зъби, а това навява на мисълта, че в далечно или в по-близко бъдеще никой от децата u вну­ците ни вече няма да ги има. На този етап съществува следната хипотеза: в едни далеч­ни времена на човека са му били необходими всичките 32 здрави зъба, за да предъвква твър­дата храна. Сега тази необходимост е отпад­нала, ние употребяваме рафинирани и обрабо­тени продукти, които лесно се преработват и с 28 зъба. Освен това самата челюст е ат­рофирала до известна степен, т.е. намаляла е, а размерите на зъбите са останали същите. По принцип за мъдреците вече няма място в уст­ната кухина, нито те имат специално пред­назначение и затова ни създават редица про­блеми.

1. Те обикновено израстват под неправилен наклон и поради това могат да травмират венеца. Не е възможно да бъдат изчистен нито зъбният налеп, нито остатъците от храна, а това в крайна сметка води до пулпит и парадонтит. Кариесът лесно може да „прескочи” върху съседния зъб и така човек да изгуби два зъба наведнъж. В такава ситуация побързайте към стоматолога си, може би е време да ви премахнат мъдреца.

2. Зъбът може и да расте под правилен ъгъл, но не успява да се покаже над венеца. В резултат на това венецът около този зъб отича и започва да се травмира от противоположните зъби – тези върху другата челюст. А под венеца, покриващ непрокаралия зъб, се образува т.нар. шапчица, в която се насъбира гной и започва възпаление. Ако шапчицата се образува  на долната челюст, възпалението може да засегне и лицевия нерв, поради което ще бъде много болезнено човек да отваря устата си, да преглъща и дори да се усмихва. Може и температурата му да се повиши… В такава ситуация венецът се реже и шапчицата се премахва. Ако възпалението се повтори, зъбът трябва да се извади.

ВНИМАНИЕ! АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ НА ТОЗИ ЕТАП, МОЖЕТЕ ДА СИ ДОКАРАТЕ:

  • лимфоденит – възпаление на лимфни възли;
  • флегмон  –  гнойно възпаление на цялата челюст;
  • в много занемарени случаи е възможно да развиете

3. Мъдрецът може да е прокарал частично през венеца и да спре до там. Резултатът между венеца и зъба се образува джоб. В него се събира налеп, който няма как да се премахне напълно при домашни условия. А бактериите от този налеп периодично предизвикват възпаления – нарича се перикоринит. Основните симптоми на перикоринита са оток на венеца, болка в областта на мъ­дреца, неприятен дъх и неприятен привкус на болното място. Подобни симптоми се появяват и когато зъ­бът се опитва да пробие.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

 

 

Какви са симптомите на пулпита?

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *