ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Предстои ви пътуване – Каква храна да сложите в багажа?

Подбирането на правилните продукти е важно – не само заради трайността, а и заради начина, по който се отразяват на организма

Когато се стягаме за път, всички си спомняме за храна­та едва на финала, когато почти няма време да се приготви нещо здра­вословно. Това е и най-греш­ната стратегия и резултатът може да бъде безобиден (кратък дискомфорт в стомаха и без­причинна умора), но и сериозен (натравяне, например, което да вгорчи цялата почивка).

ЗАЩО?

При дълго, изморително и горе­що пътуване липсата на храни­телни вещества, необходими за функционирането на органи­зма, значително усилва стреса. Доказано е, че дори при липса на движение, човешкото тяло изгаря енергия. Около 96 калории на час губят пътниците и между 140 и 220 кало­рии – шофьорите.

КОЛКО?

Преяждането и с малки количества успива шофьора в буквалния смисъл. В същото време гла­дуването може да провокира прилоша- ване на пътниците, изостряне на заболя­ване (ако има такова) или заспиването на шофьора на волана. И двете крайности не да добри.

КАКВО?

Най-полезни са малките и чести хране­ния. Така организмът не се натоварва изведнъж и в същото време е зареден с енергия. Не е добре да се ядат храни само от една група – например въглехи­дратни. Разнообразието е задължително. Идеалният вариант е в чантата за храна да сложите пресни плодове, сурови зе­ленчуци, пълнозърнести бисквити. Ако решите да хапвате в крайпътно заведе­ние, то не избирайте месо, нещо мазно или пържено, което изискват по-продъл­жително преработване. По-удачно е да изберете малка порция постен ориз или нещо макаронено. Забравете и за яйцата, меките сирена, майонезените сосове, както и всички храни, които в жегата се развалят лесно и могат да доведат до натравяне или неразположение.

Пийте много вода!

От съществено значение е и приемането на течности по Време на дълъг път. Не прекалявайте с кафето и кофеиновите напитки. В даден момент те започват да имат обратен ефект. Много по-важно е да пиете обикновена вода с нормална температура – най-малко половин литър на всеки два часа. Водата ще осигури добра хидратация.

 

 

 

Здравен наръчник за ваканцията

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *