Кои са истинските причини за инфаркта?

  • Време е да престанем да анатемосваме холестерола, защото в повечето случаи той се оказва полезен

През последните години възгледите на специалистите относно атеросклерозата и инфарктите се промениха съществено. Години наред кардиолозите ни внушаваха, че високото ниво на холестерола в кръвоносните съдове е това, което ни докарва инфаркт.

Обръщам се към редакци­ята на в. „Доктор“, за да помоля специалистите да ми обяснят защо получих инфаркт след като години наред холестеролът ми е бил в нормални граници. Нали непрекъснато се твърди, че имено холестеролът е причи­на за внезапните инфаркти?

Марина Еленина –с. Петелово, Кърджалийско

 

Днес непрекъснато се появяват различни мнения по този въпрос. Не бива да се съмняваме в това, че холестеролът наистина е една от причините за ин­фаркт, но не и основната. Като показател, разбира се, не е достатъчен за да предвиди специалис­тът какво ще се случи със сърцето на човек, който има високо ниво на холестерол в кръвта си. Може би защото някъде се разчиташе само на този единствен тест „Ниво на холестерола“, кардиологичните отделе­ния се напълниха с млади хора в прединфарктно състояние или с тежки инфаркти. Тогава каква е истинската причина за сърдечносъдовите про­блеми на хората, които ни поставят на едно от първите места по смърт­ност в света? Отговор ни дават най-добрите кардиолози от Световната здравна организация.

Според последните изследвания, в които са включени 1 000 пациенти, застрашени от инфаркт, се оказва, че причината е във възпалените кръ­воносни съдове. Това е заболяване, което про­тича почти невидимо за медиците и неуловимо от медицинската апа­ратура. Известно е, че по кръвоносните съдове непрекъснато се натруп­ват мазнини, белтъчини и продукти от клетъчния разпад. И те прилепват точно там, където в кръ­воносния съд е възникнало леко възпаление.

Всъщност така се натрупват атероскле­ротичните плаки и сте­сняват артериите. Това е началото на исхемия- та. И когато нея вече я има, всяка допълнителна провокация, като стрес или прекаляване с мазна храна, може да предизвика инфаркт. Причина за раз­рив на сърцето при така­ва ситуация могат да се окажат и най-безобидни­те инфекции, бронхитът, дори и възпалението на венците и циститът. Как става това ли? Много просто – докато органи­змът се опитва да се пре­бори с леката инфекция, по кръвоносните съдове се образуват сраствания, които често се превръ­щат в плаки. А това значи, че ако през последните две или три години често сте страдали от остри вирусни инфекции на пи­кочните пътища, или сте имали хронично възпале­ние на яйчниците, значи сте в рисковата група на хората, които имат нор­мален холестерол, но са застрашени от инфаркт. Значи трябва да се отна­сяте много по-внимател­но към здравословното си състояние.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *