Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ето кои три хормона контролират нашето тегло

Хормоните са генералните директори на нашия организъм

Ето кои три хормона контролират нашето тегло
Ето кои три хормона контролират нашето тегло

Те контролират абсолютно всичко, включително сексуалния ни живот, стреса и работата на имунната система. Точно те влияят на нашето тегло и на апетита ни. Затова укротите ли ги, ще контролирате и килограмите си.

В организма ни има около 40 химически вещества, които оказват влияние на апетита ни. Добрата новина е, че е разработена стратегия за управлението им, която ще ни помогне да се справим с излишното тегло.

Естроген

След овулация нивото на прогестерон (отговаря за тялото по време на бременност) се увеличава. В този период организмът се нуждае от голямо количество калории. Седмица преди това нивото на естрогена (репродуктивният хормон) се понижава, като повлича след себе си и хормоните на настроението допамин и серотонин. А те ни подтикват към преяждане.

Основните средство за поддържането им в правилните граници са разумният хранителен режим, добрият сън и активният начин на живот

Стратегия: С възрастта производството на тези хормони намалява, което ни кара да преяждаме. А увеличаването на теглото от своя страна също влияе на производството им.

Инсулин

Според последни изследвания калоричността на храната не е единствената сила, покачваща теглото ни. Всяка диета ще претърпи неуспех, ако не контролираме нивото на инсулин в кръвта. Дори то е по-важно от менюто ни. Влива ли се инсулин в кръвта, ние се чувстваме по-гладни и ядем повече от необходимото. Силата на волята не работи, когато нивото на инсулин е нестабилно.

Стратегия: Всеки от нас има индивидуален метаболитен профил. На него може да повлияят единствено хормоните. Но да контролираме апетита е възможно, ако се придържаме към диета с повишено съдържание на белтъчини и растителни фибри при намален обем на въглехидратите, съветва ни вестник „Всичко за семейството“.

Кортизол

Този хормон отговаря за защитните сили на организма. При стрес нивото му се повишава, което подобрява работата на сърцето и мозъка. Но излишъкът му води до усилване на апетита и до глад за въглехидрати, увеличават се и излишните мазнини в областта на корема.

Стратегия: Изработването на кортизол се контролира със сън. Дори незначителното недоспиване може да доведе до покачване на нивото му.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *