Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се преодолява психотравмата след катастрофа?

Преживях ужасна катастрофа. Дъл­го време ме лекуваха в болницата със счупени крайници. Оттогава са минали пет години, а аз още изпитвам ужасен страх да се движа по улиците. Възможно ли е това да е следствие от катастрофата?

Величка Найденова – Димитровград

 

Причините за посттравматичното разстройство, от което най-вероятно страдате вие, все още са в процес на проучване. При вас е ясно – преживели сте ката­строфа, но след толкова години би трябвало вече това ви състояние да е отминало. Според медицин­ските изследвания симптомите на посттравматичното разстрой­ство са непредвидими. Те могат да се появят след няколко месеца или години след произшествието.

 

Защо е така, все още медицината няма точен отговор. Но хората с това заболяване стават неспокой­ни, лесно изпадат в паника, имат кошмари, а когато си спомнят за произшествието, го преживяват изключително емоционално. Всичко, свързано с психотравмата – мирис, звук, дори й песен, може да предиз­вика психическо разстройство дори и 15 години след случката.

Ако човекът не вземе мерки навреме и не се лекува, може да се стигне до много по-сериозни после­дици. Такива хора обикновено се от­чуждават от семействата си, от­казват да контактуват с външния свят, не искат да гледат телевизия и не слушат радио. Всичко ги дразни и им напомня за случилото се. Емо­ционалните реакции към външния свят са притъпени, сякаш той не съществува. Стигне ли се до там, терапията става изключително трудна. Затова лечението трябва да започне навреме още преди да се е задълбочило посттравматично­то разстройство. Има широка гама от психотерапевтични методики, но винаги се започва с т.нар. венти­лация на емоциите. По този начин се дава възможност на пациента да говори за преживяното, за да може да изчисти от паметта си ужаса, който е преживял.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *