Болната роговица провокира слепота

Като част от оптичната система на окото роговицата пропуска, пречупва и отразява светлината

Болната роговица провокира слепота
Болната роговица провокира слепота

Тази тъкан е много сложна, идеалната в човешкия организъм. Нормално тя единствената тъкан, която не се регенерира през целия живот. Абсолютно прозрачна е. Прилича на часовниково стъкло, през което виждаме цвета на очите, също – душите на хората. Ако роговицата потъмнее и започне да страда по някакъв начин, задължително трябва да я лекуваме, защото зрението се влошава и може да се стигне до слепота.

Отдавна се прилага т.нар. пенетрираща (пробиваща) операция, при която увредената, потъмняла роговица се премахва. След това на мястото й се поставя здрава роговица, взета от починал човек. За разлика от другите тъкани, присадената роговица се възприема от организма много добре, защото няма кръвоносни съдове. При такива трансплантации реакцията на отхвърляне е прекалено бавна.

Бурна криза на неприемане след подмяна на цялата тъкан се наблюдава изключително рядко. Новото сега, което се прави в света и у нас, е т.нар. ламеларна кератопластика. При нея се присаждат само тънки слоеве (ламели) от чуждата роговица. С тях се заменят увредените клетъчни редове от собствената роговица. Тя изцяло не се премахва, а се качествата й. Нормално роговицата е с дебелина 550 микрона. Присаждаме средно 20-30 микрона, но с тях връщаме цялата светлина на света. При новия метод целостта на окото се запазва, научаваме от вестник „Ретро“.

Обикновено операцията трае около час, в зависимост от сръчността на хирурга, възрастта и здравословните проблеми на болния, както и други фактори. Действа се под микроскоп. Не се уврежда общото състояние на пациента и по тази причина следоперативен възстановителен период почти няма.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *