Антикоагулантите предпазват от образуването на тромби

Организмът ми е склонен да образува тромби и вече няколко пъти в „Бърза помощ“ ме спасяваха от откъснал се тромб. Интересува ме дали има някакво лекарство, което да ми гарантира, че в кръвоносните ми съдове няма да се откъсне нито един тромб? Казаха ми, че такива лекарства са антикоагулантите, истина ли е? При какви заболявания се предписват?

Стойчо Панчев – Димитровград

 

Да. истина е, антикоагулантите могат да предпазят от образуването на тромби. Това са лекарства, които се предписват на хора със сърдечносъ­дови заболявания. Те не позволяват на кръвта да се съсирва и това ги прави опасни, ако се приемат, без да са предписани от лекар. Задължително е да се приемат под наблюдението на лекар, и то от хора, които се предразположени към образуването на кръвни, съсиреци. Както казахме, тези медикаменти не крият риск за пациента, стига да са в подходя­щата дозировка и да се вземат по предписаната схема. Най-честите заболявания, при които задължително се предписват антикоагуланти са сърдечните аритмии, пациентите с механични клапни протези и при хо­рата, които са имали някакви интер­венции на сърдечната област. Ако по една или друга причина престанете да приемате медикамента, предписан ви от кардиолога, възникват сериозни усложнения, които понякога завърш­ват със смърт.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *