Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да запазим гръбнака си здрав?

  • Балансирано хранене, много ходене, динамични упражнения, йога – това е най-добрата профилактика за гръбначния стълб

Аз съм редовен читател на в. .Доктор“, получавам добри съвети от него. От няколко години страдам от дископатия, лекувам се с физиотерапия, посещавала съм и мануална терапия, пре­ди години са ми поставяли и инжекции. Моята молба е да отговорите на въпроса каква е разликата между дископа­тия и дискова херния? Кое заболяване е по-опасно и как да предотвратя усложнени­ята?

Ана Божинова – Пловдив

 

На въпросите на нашата читателка отговаря д-р Захари Михайлов – специалист по физи­отерапия, хиропрактика, мануална терапия, акупунктура. Д-р Михайлов е бил завеждащ отделение в бившата Правителствена болница, сега преглежда, консултира и лекува в частната си клиника. Има две специализации в чужбина в Чехия при д-р Леви и в Турция при проф. Тури.

 

Преди да отговоря конкретно, искам да на­помня на вашите чита­тели кои са най-често срещаните заболявания на гръбнака. Това са дископатия, дискова херния и възпаление на ишиадисния нерв. Причините преди всичко са рязко вдигане на тежки предмети, про­дължително заседяване, неправилно хранене. Има и рискови професии по от­ношение на гръбначните болести – шофьори, ши­вачи, компютърни специ­алисти и др. Важно е да се знае конкретно как се проявяват симптомите и при дископатията, и при дисковата херния, за да се предприемат по-адекват­ни мерки. Когато се случи разместване на прешлени­те по някоя от причините, които изброих по-горе, тогава наричаме това състояние блокаж. Обаче в този случай т.нар. паравертебрална мускулатура и мускулатурата около гърба компенсират, т.е. овладяват тези блокажи и човекът няма оплаквания. Това обаче е до време. Идва ден, когато разместените прешлени започват да при­тискат корените на нерва и човек започва да усеща рязка болка в кръста. Т.е. същото това сецване, за което всички знаем. Бол­ките преминават ту в единия, ту в другия крак или са локализирани само в кръста. Мануалната тера­пия, хиропрактиката и остеопатията дават много добри резултати при това състояние на нещата.

 

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *