Защо сме на първо място по смъртност от рак на маточната шийка?

За съжаление, Бълга­рия е водеща в Европа по смъртност от рак на маточната шийка. Специалисти в облас­тта прогнозират, че се очаква през 2012 година да бъдат открити 1200 нови случая на този вид карцином. Всяка година този вид рак у нас умират около 360 жени.

До 1985 година у нас е имало скринингова про­грама и заболеваемост­та е била ниска, съобщават – специалистите. След това тази програ­ма е спряна и с течение на годините броят новооткрити случаи рязко нараства. Ща 30 години заболеваемостта се увеличила двойно. На :първите места по този показател са регионите Варна, Враца и Перник. Най-висок и забележим е ръстът при 50-59-годишните жени. От тази година обаче касата реимбурсира 50 процен­та от стойността на ваксината срещу рака на маточната шийка. Още в края на миналата година парламентът гласува средствата за ваксината – 2 милиона лева. Тези средства се използват за ваксинира­ме най-вече на момичета над 12 години. Препара­тът се получава в аптеката срещу рецепта от личния лекар. Инжекции­те се поставят пак от него. Освен това здрав­ната каса възнамерява да върне правото на една безплатна цитонамазка годишно за жените меж­ду 30 и 60 години. За цел­та също са необходими немалко средства, които НЗОК смята да спести от административните си разходи.

 

МЕЖДУ ДРУГОТО!

До 2008 г. профилактичното изследване е било безплатно. За да се възвърне това положе­ние, са необходими промени в наред­ба 39. България е 23-та страна, коя­то въведе ваксината срещу рака на маточната шийка. През тази година се очаква да бъдат обхванати 30 на сто от 12-годишните момичета. В ЕС имунизациите се правят основно по два модела. В първия случай се предвижда те да се извършват в училище, като се иска писмено съгласие от родителите. Така се постига по-голям обхват – около 80-90 на сто от момичетата на възраст 12-14 години. В страни като Франция и Холандия властите изпращат писмена покана до семей­ствата, а след това те посещават центровете за доболнична помощ. Но така обхватът спада до 33-35 %. Имайте предвид още нещо: ваксинирането непременно трябва да се предхожда от преглед при квалифи­циран специалист, както и наблюде­ние след нейното извършване.

 

Колко често трябва да се прави цитонамазка?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *