ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Време е за тичане!

„Работата ми стресираща и имам нужда да се освободя от натрупаното напрежение. Освен това ми тежат няколко излишни килограма, следствие от спирането на цигарите. Физическата ми форма не е от най-добрите и при по-интензивно движение се задъхвам. Ето защо реших да тичам -не струва нищо, не завися от другите, полезно е за цялото тяло. Но как да го направя, така че да бъде наистина ефикасно и здравословно?“

Много от нас разпознават себе си в думите на нашата читателка. За да бъдем от полза, събрахме съвети от различни специалисти и ги подредихме в трите най-важни етапа на всяка физическа активност.

1. Поставяме си цел и се подготвяме за нея

✓ Много добре би било, ако имате приятелки, готови да тичат е вас – това мотивира допълнително и добавя приятен „заговорнически“ нюанс на заниманието. В началото целите трябва да бъдат скромни. Излишно е да се надявате, че ще издържите един час още от първия път. Тялото има нужда от време, за да свикне с новото натоварване. Разумно е да се започне с две серии от 8 минути. При нужда бягането може да се редува с бързо ходене, а музиката в слушалките би улеснила задачата. Постепенно ще достиг­нете до 45 минути непрекъснато бягане.

✓ Екипировката е от съществено значение. Най-важни, разбира се, са маратонките с мека пружинираща подметка. Подменяйте ги всяка година, защото се износват и тогава водят до болки в ставите.

✓ Предварително загряване и постепенното отпускане след бя­гането са задължителни! Ходете бързо 5 минути, преди да бягате. След това не започвате веднага да се разтягате. По-добре отново преминете към ходене в продължение на 5 минути с отпуснати рамене и тил. Вземете ободряващ душ, след което си направете масаж на краката с масло от Арника.

✓ Дишайте правилно. При вдиш­ване отваряйте гръдния кош и отпускайте корема навън, при издишване прибирайте корема. Можете да тичате с отворена уста за по-добра вентилация. Излишно е да издишвате шумно – от спортна гледна точка това няма никакво значение. По време на бягането разговаряйте – това ще ви помогне да не се претоварите и да не над­хвърлите собствените си граници на издръжливост.

✓ Ако сте пушач, не пушете два часа преди и два часа след трени­ровката. Бягането е подходящо за всички с изключение на страда­щите от астма, сърдечни и ставни проблеми. Във всички случаи добре е да потърсите лекарско мнение, преди да започнете да бягате ре­довно.

2. Намираме и спазваме подходящия ритъм

✓ Увеличавайте натоварването постепенно. Първите тренировки трябва да са на твърд терен – алеите на парка са идеално място. Избягвайте непознатите местности и пътеки, които крият опасности от дупки и податлив терен.

✓ Поддържайте тялото с разноо­бразни спортни дейности – плуването, колоезденето и скачането на въже ви правят по-силни фи­зически.

✓ Заемете правилната стойка за бягане: ръцете са прибрани близо до тялото и се движат така, ся­каш издърпваме въже, раменете са опуснати, главата и гърдите са на една линия. Коленете не се вдигат високо.

 

 

5 съвета за „джогинга”

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *