Касис против болки и възпаления

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Приятният вкус на плодовете му отдавна е известен в кулинарията, но от още по-древни времена той служи и на здравето на човека.

Изследвания доказват, че екстрактът от листата на касиса помага срещу устния и гениталния херпес. Активните вещества на растението пречат на вируса на хер­песа да се фиксира върху клетките и така ограничават размножаването му. Надежда­та на учените е, че същият принцип може да се окаже ефикасен срещу варицелата и херпес зостер.

Листата и пъпките на касиса влияят върху някои хормони и така ограничават оксидацията на тъканите. Плодовете му са богати на витамин С и на танин. Това ги превръща в средство срещу стомашното разстройство, сезонните алергии и грипните състояния. При това – без вторични ефекти!

Облекчава артрозата и подаграта

Пъпките и листата съдържат полифеноли с противъзпалително действие, които освен това регулират производство­то на кортизол – хормон, ограничаващ възпалител­ните процеси. Всички полез­ни вещества на касиса се съдържат главно в пъпките, които могат да се използват под фор­мата на настойка.

Предпазва малките кръвоносни съдове

Листата и плодовете подобряват микро кръво­обращението благодарение на съдържащите се в тях флавоноиди. Тези вещества заздравяват стените на капилярите. Антицианите – черни­те пигменти на плодовете – помагат за нама­ляване на пропускливостта на кръвоносните съдове, тоест на отоците.

Успокоява раздразнената лигавица

Сокът от касис, богат на антоциани, танини и флавоно­иди, има антибактериално и стягащо действие върху тъканите. Това го прави под­ходящ за лечение на раздраз­нената стомашна лигавица. Може да се използва при разстройство, съпровожда­що приема на антибиотици, или при гастрит. При грип и хрема плодовият сок от ка­сис помага на организма да елиминира бактериите или вируса, като в същото време ограничава размножаването им. Флоралната вода от касис е ефикасна за успокояване на кожата при алергични реакции и раздразнения. В нея се съдържа и салицил /аспирин/, който успокоява болката.

Предпазва от сезонни алергии

Касисът не влияе директно на хистамина /вещество, което предизвиква алергичните реакции/, но въздейства върху надбъбречните жлези, чрез които блокира освобождаването му. Плодовете на касиса са богати на манган – олигоелемент, който подсилва лигавицата на дихателните пътища и намалява тяхната чувствителност към алергените.

Подсилва естествената защита на организма

Пъпките тонизират симпатиковата нервна система, която помага за овладяване на стреса. Листата пък стимулират дейността на макрофагите – клетки, отговарящи за прочистването на организма.

Желе от касис срещу стомашни болки

  • 100 мл вода
  • 150 г ябълков сок 92 г агар-агар
  • 50 г плод касис
  • 200 гбанан
  • 3 с.л. бадемово пюре /от магазините за био храни/
  • 3 с.л. флорална вода от листа на касис
  • 5 капки настойка от пъпки на касис

Смесете водата с ябълковия сок и добавете агар-агар. Сло­жете на котлона да поври 2-3 минути. Прибавете миксираните касис и банан. Изсипете сместа в буркан­че и го поставе­те в хладилника за около час. Разтворете ба­демовото пюре във флоралната вода. Добавете настойката от касисови пъпки. Полейте с тази смес изстудено­то желе и раз­бъркайте. Този деликатес има прекрасен вкус, тони­зира организма и успокоява възпалената стомашна лигавица.

Горски плодове против Паркинсон

Редовната консумация на горски плодове може да намали риска от развитие на Паркинсон. Проучване е установило, че хората, чийто хранителен режим е богат на флавоноиди, съдържащи се в горските плодове, ябълки, чай и червено вино, са по-малко застрашени от невродегенеративното заболяване, отколкото тези, които ги консумират рядко.

Учени от Харвардския университет и Уни­верситета на Източна Англия проследили 130 хил. мъже и жени в продължение на 20 години. За този период 800 от тях разви­ли болестта на Паркинсон. След анализ на фактори, свързани с начина на живот, хра- нителен режим и други, изследователите заключили, че участниците, които консуми­рат най-много флавоноиди, са 40% по-малко застрашени от развитие на Паркинсон, отколкото консумиращите най-малко. Участниците, които хапват поне веднъж седмично горски плодове, са с 25% по-нисък риск от заболяването.

 

 

 

Ревматичните заболявания – болезнени, но преодолими

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *