Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се крие зад отоците по краката?

Задържането на течности в организма причинява отоци на различни части по тялото – торбички под очите, подуване на ръцете, на глезените… За какви здравословни нарушения сигнализират? Ето 5 от най-често срещаните.

 

Бъбречно заболяване

КАК СЕ ПРОЯВЯВА: С торбички под очите сутрин след сън. Съпровожда се от пиелонефрит, поликистозни бъ­бреци, нефрит. Отоците се появяват бързо, но и бързо спадат.

КАКВО СЕ СЛУЧВА: При нефрит отичат не само подкожните области, но и вътрешни органи. Увеличената пропускливост на кръвните пътища води до навлизане в околните тъкани на повече вода с разтворени в нея органични вещества, но и на по-голямо количество белтък. Това претоварва и затлачва организма.

КАК ДА СЕ УСТАНОВИ: Необходимо е изследване на водния баланс в организма установяване на съотношението на поетите и изхвърлените течности за 24 часа. Резултатите се тълкуват задължително от нефролог – специалист бъбречни болести.

 

Разширени вени

КАК СЕ ПРОЯВЯВА: Отоци по краката могат да сигнализират за варикозна болест и тромбоза. КАКВО СЕ СЛУЧВА: При нарушена работа на сърдечната клапа за венозната кръв тя започва да се движи хаотично“, натоварва стените на вените и ги разширява. Повърхностните се виждат, но вътрешните вени не „избиват“ по кожата, въпреки че също са отекли. Затова се усещат болки и тежест по целите крака, дори да не се забелязват възелчета по тях.

КАК ДА СЕ УСТАНОВИ: Консултация с хирург, спе­циалист по флебит, както и сканиране на Вените за проходимостта им ще покаже дали това е причината за отоците и болките. В по-напреднал стадий може да се помогне с операция.

 

Високо кръвно налягане

КАК СЕ ПРОЯВЯВА: Отоците на краката вървят в „комплект“ с главоболие, замайване, световъртеж, задух, болки в глезените при ходене.

КАКВО СЕ СЛУЧВА: Нарушената функ­ция на бъбреците за изхвърляне на излишните минерални соли от организма може да предизвика хипертония поради претовар­ването на сърцето. Увеличени­ят обем на кръвотока увеличава и вътреклетъчната концентрация на натрий и калций, които предизвикват задържането на течности в организма.

КАК ДА СЕ УСТАНОВИ: Редовно си мерете кръвното налягане. Кардиолозите препо­ръчват три измервания едно след друго с интервал от 2-3 минути между всяко и приемете последния резултат за точен. Според СЗО нормалните нива на кръвното налягане са 140/90.

 

Ендокринни нарушения

КАК СЕ ПРОЯВЯВАТ: Оток по лицето, характерен за болестта на Кушинг (лице като луна) и микседем. Ако причината е диабет, се подуват кра­ката и ръцете, изпитва се постоянна жажда, устата съхне.

КАКВО СЕ СЛУЧВА Нарушава се функция­та на щитовидната жлеза, на бъбреци­те, на обмяната на веществата.

КАК ДА СЕ УСТАНОВИ: Пълно био­химично изследване на кръвта ще покаже точно за какво ендокринно заболяване става дума – захарен диа­бет, синдром на Кушинг, дисфункция на щитовидната жлеза.

 

Менопауза

КАК СЕ ПРОЯВЯВА: Крака­та отичат периодично, най-много вечер, както и в горещините. Усещат се болки в подутите мес­та – глезени, стъпала.

КАКВО СЕ СЛУЧВА: При нормално протичащ кли­мактериум не се наблю­дават отоци по краката. Появата им говори за нарушена дейност в системите, отговарящи за обмяната на водата и солите в организма.

КАК ДА СЕ УСТАНОВИ: Хормонално изследване ще покаже дали нивата на естрогена и прогестерона са в нормата.

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *