Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бъбречнокаменната болест се развива без симптоми

  • Болките се появяват, когато камъкът тръгне по пикочния канал

Здравейте, преди седмица получих бъбречна кри­за. Направиха ми изслед­вания на ехограф и рентген и ми казаха, че имам камък в десния бъбрек. Изписаха ми диксофен и неоренал. След колко време от началото на лечението трябва да се изхвърлят песъчинките? Има ли билкови рецепти, които да помагат при камъни в бъбреците?

Ирина Попова – Пловдив

Бъбречнокаменната болест протича безсимп­томно до момента, в който камъкът започне да се придвижва по пикочния канал и попадне в по-тясно от големи­ната му място. Тогава се появяват кръв в ури­ната, чести позиви за уриниране, както и болки и чувство на тежест в областта на корема, слабините, кръста. В за­висимост от вида и го­лемината на бъбречните камъни болките могат да бъдат сравнително леки и съответно крис­талните структури да се изхвърлят сами, заедно с урината. Но в случай на по-големи и абразивни бъбречни камъни се причиняват едни от най-силните болки, позна­ти на медицината (дори по-силни от родилните болки). В тези случаи ме­дикаментозното лечение на е достатъчно, а се изисква и оперативна на­меса. Често се появяват и гадене, повръщане, обилно потене, пребледняване, втрисане. При получаване на подобни симптоми е важно незабавно да по­сетите лекар, за да пре­дотвратите появата на бъбречна криза.

Лечението на бъбреч­нокаменната болест за­виси от сериозността на състоянието и може да включва лечение с ме­дикаменти, билки, специ­ализирани лечебни диети, прием на много течности. Говори се, че бирата помага за изхвърлянето на по-малките бъбречни камъни, но не при всички пациенти се получава по този на­чин. В такива случаи се налага лазерно разбиване на камъните – литотрипсия, или отстраняването им по оперативен път – нефролитолапаксия. Но никога няма гаранция, че камъните няма да се появят отново. Трябва да приемате много течно­сти, да избягвате храни, наситени с оксалатний соли (фъстъци, шоколада и др.) и да наблегнете на тези, богати на магнезий (фасул, орехи, шипки, моркови и др.).

ВПРОЧЕМ! 

Предлагаме ви и една народна рецепта за из­хвърляне на песъчинки и камъни от бъбреци­те. Необходими са ви: 25 грама бял тамян, сок от два лимона, 2 лъжици зехтин. Тамянът се слага в емайлирана купичка с 200 грама вода на огъня. Ври 2 часа, като се долива с вода. След като стане около 100 грама, сместа се снема от огъня, прецежда се през марля и като поизстине, се изпи­ва сутрин на гладно със сламка, за да не се развали емайлът на зъбите. После се изпива сокът от два­та лимона и двете лъжици зехтин. До обяд не се приема храна. Ако камъните не бъдат изхвърлени, рецептата не се повтаря. Това може да стане само след 6 ме­сеца.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *