ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Oпaaa! Детето пак направи гаф!

„Лельо Петя, мама каза, че си напълняла!“

Чути от устата на малчугана, вашите собствени думи ви карат да потънете в земята от неудобство. Как да реагирате и да избегнете подобни конфузни ситуации?

Преди шестата година – неприятно, но нормално Всички дечица правят т.нар. гафове. Ако се замислите обаче, те казват истина, чута от вас. И тъй като вие като родители ги възпитавате да казват истината, не виждат нищо лошо в това да повторят думите ви. В спонтанността си малчуганите нямат пред­става, че могат с изреченото да наранят или злепоставят околните.

След шестата – може и да е нарочно вече поотраснали, хлапетата понякога правят привидни „гафове“, с които опитват да ви провокират, да ви злепос­тавят или дори да обидят чо­века, към когото са насочени думите. Възможен е и друг вариант: ако ваши изказвания са отправени към някого, на когото децата много държат (любимата им баба, другия ро­дител в случай на развод), те се освобождават от мъката си с неуместните си забележки.

Как да реагираме?

• Не обвинявайте детето в лъжа – то не си е измислило това, което е казало. За да из­лезете от неудобното положе­ние, уточнете думите му пред потърпевшия: „Нямах това предвид“ или „Бях ядосана и не мислех какво казвам“. Така има шанс да предотвратите скарването със засегнатия.

• Когато останете насаме с детето, обяснете му, че въз­растните понякога изричат фрази, които могат да на­ранят човека, за когото се отнасят. Затова някои неща е по-добре да не бъдат пов­таряни. След няколко гафа малчуганът ще разбере, че е обидил своите близки и при­ятели, и ще се научи сам да си налага цензура.

• Ако детето е по-голямо и съзнателно опитва да ви пре­дизвика, заявете му недвус­мислено по време на разго­вор на четири очи, че това е недопустимо. Ако продъл­жава, накажете го, за да раз­бере, че не бива да напада хората безпричинно.

• Но ако действията му са за­щитна реакция срещу ваши­те нападки към човек, кой­то му е скъп, вие трябва да се замислите. Не бива да го въвличате в конфликти, кои­то не го засягат. Ограничете до минимум оскърбителните забележки за онези, които то уважава. Това е най-си­гурният начин да избегнете нова конфузна ситуация.

Трябва ли да се извиним?

Детето би е поставило в неудобно положение и е но да се чувствате гузни. Признайте вината си: „Вярно казах неприятни неща за този човек. Съжалявам, не биваше да го правя.” Извинението никога не е признак на слабост, а напротив – то е смела и достойна постъпка. От нея детето може само да се научи на нещо хубаво.

 

Късогледството – болестта на отличниците

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *