ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лекарствата против базедова болест се приемат цял живот!

Здравейте! В момента съм в затвора и наистина получавам някаква медицинска помощ, но имам нужда от съвети. Основното ми заболяване е базедова болест. Имам стеноза в началната част на хранопровода, засегнат нерв на гълтача и на лява гласна връзка. До 2004 г. бях с хипертиреоидизьм. Приемах метицол, а когато отидох на контролен преглед, се оказа че хормоните ми са с много ниски стойности. Лекарката ми каза, че до месец ще се нормализират. Но това така и не се случи. Отпре­ди 8 месеца ми назначиха еутирокс. Но аз се чувствам зле от това лекарство. Получих екстрасистоли, болки и стягане в сърдечната област. А също така разсеяност, липса на концентрация и други подобни прояви. Много ме плаши проблемът със сърцето. Въпросът ми е дали продължителната употреба на еутирокс може да увреди сърцето ми и да доведе до фатален край? И следва ли да ми бъде сменена терапията? Пречи ли приемът на еутирокс да приемам лекарства за сърцето ? На колко време трябва да ми се наблюдава хормоналното със­тояние? Ще се радвам да получа ценен съвет от вас и да успея да разреша този проблем, който ме тревожи и съм под постоянен стрес.

Драгомир Николаев Любенов, Ловеч

 

Въпросите коментира ендокринологът д-р Тодор Стойков.

 

НАЙ-ВАЖНОТО Е ПО НИКАКЪВ НАЧИН ДА НЕ СПИРАТЕ ИЛИ ОТЛАГАТЕ ЛЕЧЕНИЕТО

В случая става дума за свръхфункция на щитовидната жлеза. Това означава хипертиреоидизъм. Вследствие на това състояние се развива и заболя­ването базедова болест. Симп­томите са треперене, изпотява­не, сърцебиене, безпричинно отслабване. Понякога заради стреса и безпокойството, които ни измъчват в забързаното все­кидневие, тези симптоми може да се маскират. Но един спе­циалист винаги ще заподозре заболяването. По отношение на конкретните въпроси ще отговоря следното. Той наистина цял живот се налага да приема лекарствата, които са му предписали. Искам да го успокоя, че еутирокс не е причина за сърдечните му оплаквания. Няма опасност да го приема наред с препаратите за сърцето. Той не споменава в какви дози го приема, но трябва да следва препоръките на леку­ващия лекар и да не пропуска контролните прегледи, за да се следи нивото на хормоните.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *