ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Трябва да се оперирам от фибром на матката?

  • Първоначално лечението започва с нестероидни противовъзпалителни препарати или хормони

Моля да ме посъветвате какво да предприема? Страдам от фибром на матката, получавам раз­лични съвети от лекарите, някои ми препоръчват опера­ция, други – да изчакам. Имам ли избор?

Виолета – по електронната поща

 

За избора на лечение в този случай определена роля играят размерът и разположението на възли­те, както и тежестта на заболяването. При условие, че не изпитвате диском- форт, лекарите наистина препоръчват „изчакване“. През този период ви наблю­дават за това дали растат фиброматозните възли и как се чувствате като цяло. Ако през периода на наблюдение фибромът за­почне да расте, ако се поя­вят симптоми и се засилят впоследствие, тогава са възможни няколко лечебни метода. Първоначално оба­че се започва с нестероид ни противовъзпалителни препарати или хормони. Имайте предвид, че хормонотерапията е бременна. След спиране на хормоните възлите започват да рас­тат наново. Но веднага трябва да отбележим, че при продължителен прием хормонотерапията предиз­виква странични ефекти: признаци на менопауза, нередовна менструация или липса на такава, подуване на корема, нервност. През последните години се из­ползват лекарства от нова група, които се вливат чрез гинекологична манипулация и всъщност са синтетични хормони. Те действат по­добно на хормоните. Такова лечение води до намаляване притока на кръв към матка­та и фиброзните възли, а това предизвиква тяхното намаляване.

 

Защо се налагат хирургични процедури?

При единия вид операция се отстраняват само фиброматозните възли, като се съхранява матката. Това се прилага при млади жени, желаещи да запа­зят способността си да заченат. След операцията понякога остават сраствания и белези, които пре­дизвикват проблем със зачеването и износването на плода. Лапароскопският метод се прилага, ако възелът се намира на външната страна на матката. Тази операция се изпълнява под обща упойка. Отстраняването на цялата матка се извършва само в случай, когато жената няма намерение да зачева и няма друг начин, освен да се подложи на операция.

 

ВНИМАНИЕ!

Най-новият подход в лечението на фиброма и фибромиомата е т.нар. емболизация на маточните артерии. Чрез него се блокира кръвотокът по арте­риите, снабдяващи с кръв фиброматозните възли. Този метод е най-слабо болезнен, не се налага рязане на кожата освен едно убождане с инжекция. Изпълнява се под обща упойка. В следоперативния период следва да приемате обезболяващи средства за успокояване на болките. Почти всички жени изпитват болки след такава процедура, за­това са нужни обезболяващите. След като имате достатъчно информация, можете да споделите с лекуващия лекар и заедно да решите как да се лекувате.

 

Миома…

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *