Кога кафето е в повече?

Сътрудници от ди­етичната асоциация в САЩ започнаха да отделят специално внимание на предозирането на кафето и другите кофеинови напитки. Специали­стите предполагат, че 2-3 чашки кафе на ден са безопасни за здравето. Ако системно употре­бявате повече от това количество кафе, може наистина да се стигне да предозиране на ко­феина.

 

ЗАПОМНЕТЕ НАЙ-ЧЕСТИТЕ СИМПТОМИ ПРИ ПРЕДОЗИРАНЕ НА ТЕЗИ НАПИТКИ, ОСОБЕНО КАФЕТО:

    • Променя се цветът на урината. Тя придобива оранжев или тъмно-жълт цвят. Това изменение свидетелства за обезводняване, към което води голямото количе­ство кофеин, съпровож­дащо се с увеличено ури­ниране.
    • Нарушава се сънят. Кофеинът продължава да въздейства върху орга­низма на човека няколко часа след постъпването му в организма. Затова се въздържайте от кофеинови напитки през втората половина от деня.
    • Възниква усещане за тревога. Ако изпит­вате постоянно безпо­койство, тревога, често сърцебиене, изпотяване на дланите – вероят­но сте предозирали ко­феина. Тези симптоми се появяват, защото кофеинът активизира работата на надбъбречните жлези. А това се съпровожда с постъпва­не на огромно количе­ство стресови хормони в кръвта.
    • Появяват се и ки­селини. Освен всичките си ефекти, кофеинът разслабва и хранопро­водният сфинктер. Солната киселина, влизаща в състава на стомашния сок, започва да действа върху лигавицата на хра­нопровода, което е непо­средствена причина за появяване на киселини.
    • Накрая ще припомним, че преди време учените съобщиха как употре­бата на кафе понижава риска от смърт заради сърдечни проблеми и бе­лодробни заболявания. Освен това намалява вероятността от ин­фаркт и инсулт.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *