Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Маргарита Гешева: Трима абитуриенти бяха изпили 7 бутилки уиски!

  • 30 души са отровени с гъби за 2 седмица

Доц. Маргарита Гешева е национален консул­тант по токсикология и началник на Отделени­ето по токсикология в „Пирогов“. Има повече от 30 години практика като токсиколог. През 1982 г. като редовна аспирантка защитава дисертационен труд на тема „Остри инхалаторни интоксикации с хлор и азотни окиси“. Публи­кациите й у нас и в чужбина, участията в научни форуми са над 150. Интересите й са насочени главно към нети­пичните случаи в токсикологията, които са сравнително по-малко познати за токси­кологичната общност и са предмет на сериозни изследвания.

–   Доц. Гешева, колко станаха случаите на отравяния с гъби към момента?

–   Случаите сигурно вече са към 30. Става въпрос за период от около 2 седмици, което е приблизително по двама души на ден. Нато­варването обаче е нерав­номерно Щ може да няма нито един човек и изведнъж да се изсипят десет души с отравяния от гъби. Те идват както единично, така и на групи при нас, като мъжете и жените са може би по равно. Най-младият човек до момента беше на около 30 години, като все още няма деца.

–   На какво според вас се дължи този бум на отравяния с гъби?

–   На наличието на гъби в природата – когато няма гъби, не берат и не идват при нас. Когато има гъби, те винаги са съблазнителни, защото са без пари и защото може би има лек гъдел при брането на гъби. Българинът е с ниска култура в това отношение, много е смел и много обича да му падне нещо безплатно – това е самата истина и за мен е основната причина. Те кон­сумират набраните гъби, без да знаят какви са или като си въобразяват, че ги познават.

–   Колко време след кон­сумацията на отровни гъби се появяват симп­томите и какви са те?

–   Гъбите, които са в този сезон – април, май и до сре­дата на юни – се отличават с една относителна благопри­ятна клиника. Те са с бързопреходна симптоматика, която се получава в кратко време след консумацията на гъбите – около 2-3 часа. А СИМПТОМИТЕ ВИНАГИ СА ПОВРЪЩАНЕ И РАЗСТРОЙСТВО. Гъбата, която причинява тежки отравяния с висока смъртност, е белият вариант на зелената мухоморка, който е двойник на горската печурка. Тази година не сме имали пациенти, кои­то са консумирали такива гъби, тъй като още не им е дошъл сезонът. Всички отравяния, които сме имали до момента, са с повръщане и разстройство, но има и някои по-особени случаи – при гъбата копринка на­пример се появява отравяне само при консумацията на алкохол. Там може да има и дори потискане на съз­нанието и гърчове, така че тази гъба изисква малко повече внимание. Има и други разновидности, които все пак попадат в графата на не силно отровните гъби.

–   Как притича лече­нието при отравяне с гъби?

–   Обикновено, когато отравянето е с гъби с кратък латентен период, включваме нашето лечение с овладява­не на гаденето, повръщането и болките в корема, и с банките, които прилагаме с инфузиите или т.нар. инфузиране на течности, и много бързо спират симптомите.

–   А гъбите, чиято кон­сумация може да доведе до смърт, разпростране­ни ли са в България?

–   Много! Все още обаче е рано за тях, тъй като се поя­вяват малко по-късно – юни до към края на октомври. Но е имало случай, когато на 15-ти ноември сме имали хора с такива отравяния. Винаги има и изключения – в края на май 1983 г. имаше епидемия.

–   Имахте ли много пациенти с алкохолни отравяния покрай аби­туриентските празници тази година?

–   По-скоро тази година беше умерено – около два­десетина младежи само. Имаше обаче един уника­лен случай – едно момче сподели, че заедно с още двама души СА ИЗПИЛИ ОБЩО СЕДЕМ БУТИЛКИ УИСКИ. Това ми се стори изклю­чително много. В такива слу­чаи е възможно да се стигне до бърза смърт – опасно е!

–   Колко са случаите на алкохолни отравяния месечно?

–   Различно е. В токсикологията е като в пожарната може да няма пожар, може да има 4 пожара, а може да има и 40… Обикновено в на­чалото и в края на учебната година има повече алкохолни отравяния. Аз съм приемала и по 15 пияни деца, които са много щастливи, защото приключват учебната година или срока. А в началото на учебната година се напиват от мъка. Това са деца на 12-13-14-15-години. Имало е случаи и на 11 -годишни деца да постъпват при нас с алкохолно отравяне.

–   Как намират достъп до алкохол на тази въз­раст?

–   Явно намират някакъв начин. 11-годишните вероят­но някой ги черпи.

–   Това ли е най-фрапиращият случай?

–   Ние сме на дежурства, така че не всеки път успява­ме да видим всичко, но аз съм всеки ден на работа и по-скоро имам впечатления но определено сме обсъж­дали 11-годишен пациент с алкохолно отравяне.

–   Как се отразява този токсичен шок върху организма?

–   Ние правим всичко възможно алкохолът да бъде излъчен много бързо от тялото, така че да не оста­нат последици. Лошото е, че те, започвайки по този начин, може и да им хареса и да продължат с алкохола. Много млади хора, които вече са с алкохолна зависи­мост, са започнали да пият точно така – инцидентно и спорадично на 12-13-14 години. Това ВПОСЛЕДСТВИЕ ВЕЧЕ СЕ ПРЕВРЪЩА В ТРАДИЦИЯ обикновено събота и неделя, когато не са на училище. След това може да продължи такъв затворен тип зависимост или да стане болест, тъй като алкохол­ната зависимост е именно болест. Първите стъпки за това се правят именно в тийнейджърската възраст,

   Каква е реакцията на родителите, когато идват за децата си?

–   Различна. Едни искат да ги пребият още в прием­ния кабинет, други ги галят и ги молят следващия път да не правят така, а трети им обещават някакви подаръци – различно е…

–   А имате ли редовни посетители?

–   Да, но при по-възрастните. Много често питаме и малките дали са постъпвали преди при нас и се оказва, че имаме абонати и сред тях.

–   Има ли вече случаи на ухапвания от змии този сезон?

–   Не, все още не сме имали. Времето не беше подходящо и все още не са изпълзели. Има обаче разлика между ухапване от смок и от змия. Искам все пак да успокоя пациентите, че токсикологията е пре­красна и ние се намираме в реномирана сграда с всички удобства и възможност да поддържаме комфорт и хи­гиена. Тук работят само про­фесионалисти, така че нека знаят, че при нас денонощно се оказва токсикологична помощ.

–   Кога се налага човек да остане под лекарско наблюдение?

–   Всички случаи остават при нас за наблюдение, но ние сме клиника, която евен­туално би била отговорна при бедствие или тероризъм, така че имаме и капацитет да разгърнем повече легла.

 

Все още ли искате да пиете? СПРЕТЕ АЛКОХОЛА С КУДЗУ КОРЕН – най-доброто средство в света против алкохолизъм и тютюнопушене!

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *