Рамките на очилата могат да докарат кожен рак

Наш близък почина от меланом. Беше ужасно. От какво човек трябва да се пази, за да се избегне това ужасно заболяване?

Димитър ТИНКОВ, Хасковo

Може би ще прозвучи прекалено самонадеяно, но трябва да кажа, че дори най-смъртоносните форми на кожен рак могат да бъдат избегнати. Това дори е лесно, тъй като туморът може да се види  още в началото на неговото развитие и да се потърси квалифицирана лекарска помощ. Дори и меланома /най-смъртоносният от всички онкологични заболявания/ е напълно лечим, ако се открие навреме и рано се отстранят неговите първи прояви. Ако не се лекува води до обезобразяване, разсейки, болки, а често и до смърт.

Още по-важно е обаче да знаете кои са рисковите фактори за развитие на кожния рак, т.нар. канцерогени. На първо място това са ултравиолетовите В и А слънчеви лъчи.

Доказателство затова е фактът, че той възниква най-често по откритите части на тялото – лице, ръце, при хора работещи повече на открито.
Друг концероген са някои вредности на работното място:
– химически дразнители – катран, асфалт, нефт, сажди, бои.
– физически дразнители – студ и топлина, хронични травми от триене, притискане на части от кожата, например от рамки на очила. Понякога злокачественото заболяване може да възникне от още незаздравяла рана.
– йонизиращи лъчи
Белезите от изгаряния и от хронични инфекции, също са основа за развитие на най-агресивно протичащите кожни тумори.

За възникването на кожния рак значение имат и наследствените фактори, като светла кожа, коса, очи.

Д-р Гергана Шаламанова е онкодерматолог, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0889/513949

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *